Още днес почистете тези места в дома си, ако не искате...

10524
Още днес почистете тези места в дома си, ако не искате...
Снимка: iStock/Guliver

Когото сме си вкъщи, обградени от обичайната домашна среда, познати лични вещи и сред най-близките хора, това сякаш ни кара да се чувстваме в нещо като защитена среда – далече от уличната мръсотия, микробите и хилядите вредители навън. Скорошно проучване обаче доказа, че тази сигурност е доста измамна и подреди десетте най-мръсни места във всеки дом.

За някои беше лесно да се сетим и сами, но други наистина ще ви изненадат и ще ви накарат да посегнете към препаратите за чистене. Учените съветват да използвате 10-процентов разтвор на вода и оцет, за да унищожите най-вредните бактерии. Хем чисто, хем екологично, хем по-евтино.

1. Ваната

Да, чистенето на ваната не е приятно, но пък е много нужно. Ползваме душа и ваната, за да махнем мръсотията, която събираме всеки ден. Но не всичко изтича в канала. Влагата и топлината помагат на болестотворните бактерии да основават цели колонии, които процъфтяват в този личен “храм на чистотата”. Всъщност ваната и душът са по-мръсни дори от тоалетната.

2. Кухненската мивка

Знаем колко мръсотия изтича в нея и я чистим редовно. Тогава откъде идва тази миризма? Отговорът е прост. В канала се събират неща, за които по-добре изобщо да не говорим. Оцетът и содата за хляб помагат в прочистването на тази клоака.

3. Телефонът

Използваме го всеки ден. Може би го избърсвате в тениската си от време на време, за да махнете отпечатъците, но чистили ли сте го някога истински? За него се закачат какви ли не бактерии, които отиват после право в устата ви. Добавете грима, кремовете и афтършейва, които гният по екрана му и веднага ще посегнете към шишенцето с медицински спирт.

4. Четката за зъби

Е, това вече е гадно! Пъхаме в устата си едно от най-мръсните неща вкъщи, при това поне веднъж или два пъти дневно. Сред космите на четката се събират бактериите от устата ни и онези от околната среда и процъфтяват. Почистете я с коктейл от спирт, вода и лек препарат за миене на чинии. Лекарите съветват и да миете ръцете си, преди да си изчистите зъбите с нея. И задължително я сменяйте поне веднъж на два месеца.

5. Дистанционното

Не можем да живеем без него, но трябва и да се грижим за тази бактериална бомба. Забърсвайте го с памуче, потопено в медицински спирт, съветват специалистите.

Ето как да почистите дограмата и да се отървете от пожълтяването

Пластмасата пожълтява под влиянието на ултравиолетовите лъчи. За да я възстановите, ще е необходимо почистване с химически средства или...

6. Компютърната клавиатура и мишка

Прах, трохи, мазнина от пръстите и какво ли още не стои с месеци под клавишите на домашните ни или служебни клавиатури. Под пръстите ви мърда цяла колония от бактерии. Чистете с компресиран въздух и си мийте ръцете след работа на компютъра. Наистина не искате това да влиза в устата ви!

7. Дъската за рязане

Щом види бактерии и мръсотия, тя се превръща в истинска попивателна гъба. Мийте я всеки ден с препарат за чинии и оцетен разтвор.

8. Местата зад електрониката

С този трик почиствате чесъна, без да остава миризма по ръцете (ВИДЕО)

Когато режете чесън по ръцете ви остава миризма за няколко дни. Но има бърз и лесен начин да почистите чесъна без помощта на нож &ndash...

Далеч от очите, далеч от ума – това са най-често пропусканите при чистене места. Преместете телевизора или печката и ще видите за какво става дума…

9. Горната част на хладилника

Още едно място, което почти никога не се сещаме да почистим. То събира всичката мръсотия у дома.

10. Дръжките на вратите

Вероятно последното, което ще избършете грижовно. А всъщност е най-необходимо да чистите именно там, защото при всяко отваряне на вратата по дланите ви полепват неописуеми неща. Идеалното средство за почистване на дръжките са антибактериалните мокри кърпички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Кои места в дома ни събират най-много прах?

Мечтаете за идеално чисти прозорци? Вземете филтър за кафе

Скритата заплаха от алергии в домашната среда

4 лесни трика за по-чист матрак

Ще влошите положението: 10 неща, които не трябва да се чистят често

Почистване на фурната за под 10 минути – напълно възможно е!

Лесен начин за почистване на микровълновата печка без детергенти

Почистване на плочки в банята от варовик – ето как се прави бързо и лесно

Как лесно да махнем мухъла по фугите в банята?

Защо не трябва да перете дрехите си при 40 градуса?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com