Почистване на фугите в банята може да е бързо – ето как се прави

9339
Почистване на фугите в банята може да е бързо – ето как се прави
Снимка: Sofialive.bg

Знаете ли, че изборът на пъстри мозайки, фризове, декорации и дребни плочки върху стените на банята ви разкриват характера, олицетворяват същността ви? Дизайнът на мокрите помещения може да ви разкрие като личност и характер, ако се отдадете на първосигналния избор и на онова, което грабва сърцето ви, а не на практичния – малко или никакви фуги, за да поддържате банята по-лесно чиста.

Почистването на фугите в банята наистина е трудоемко и досадно, може да отнеме много от свободното времена домакинята и да изисква усилия, поради което е добре да знаете тези малки тайни трикове за почистване на фугите в банята.

Почистване на фугите в банята – трикове, които работят

Сапун, варовик, препарати, шампоани, мъртва кожа, мухъл – не звучи приятно този коктейл, който се мъдри във фугите. Комбинацията от топлина и влага води до повишен риск от черна плесен във фугите на банята, което вече е опасно за здравето и изисква спешно отстраняване и дезинфекция. Вдишването на спорите на тази плесен е вредно, а то неминуемо е случва, ако позволим да се развие мухъл в дома ни. Много по-лесно ще поддържаме жилището изрядно, ако знаем  хитри трикове, които да ни помогнат.

Ето какво трябва да направите при почистване на банята с белина, за да се справите и с най-мръсните места

1.       Содата за хляб е универсално средство за почистване. Тя ще ви спести и много от времето за търкане на фугите. Смесва се с вода, докато стане на кашичка, нанася се с четка върху плочките и фугите и се остава да престои. Содата ще извлече мръсотията от фугите и ще ги прочисти. Тя има и избелващ ефект. Ако добавите и малко бял оцет към  домашния ви препарат за петна, ще се уверите в уникалните им почистващи качества. Миришат неприятно обаче, особено ако не харесвате миризмата на оцет. Добрата новина е, че бързо от оцета не остава и следа.

2.       Не е нужно да почиствате банята толкова често, колкото кухнята, при която по плочките е вчерашното меню и сутрешната закуска, но си изградете навика да я бършете и почиствате основно поне веднъж седмично, за да не позволите на мухъл и плесен да превземат дома ви.

Пригответе разтвор 50/50 вода и бял оцет и забършете плочките с чиста кърпа, потопена в разтвора. Бабите ни са практикували тези стари методи за почистване от незапомнени времена и винаги са успявали да ни зарадват с нещо вкусно, така че нямате оправдание да мързелувате и да не поднесете вкусна храна само защото сте търкали фуги.

6 гениални трика, които ще направят чистенето на банята по-лесно и бързо

3.       Хитрост или да рисуваме

А какво ще кажете да рисуваме нови чисти и свежи фуги, вместо да поправяме и търкаме старите? Има специални маркери за фуги, които са трайни и устойчиви, фугите са като нови и може да избирате от множество цветове. Ако вашите фуги са прекалено захабени, за са подлежат на почистване, ако плочките ви са стари, но здрави и не смятате да ги сменяте сега, то тези маркери са решението за вас.

4.       Сапунени мехури

Не, няма да играем любима позабравена детска игра, но ще си направим сапунени мехури, ще напръскаме плочките и повърхностите в банята с пулверизатор, в който има препарат за съдове, сода и оцет, ще оставим да престои няколко часа и ще отмием с душа или слушалката. Бързо, лесно и чисто, нали?

Когато забележите зацапване на фугите, не го пренебрегвайте, оставяйки го за „после“, „утре“ и т.н. Колкото по-стари и престояли са петната и замърсяванията, толкова по-трудно се чистят. Важно е, че се чисти навреме, за да отнема по-малко усилия и да се пестят  труд и препарати.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com