2 милиона граждани на Литва, Латвия и Естония се хващат за ръце на пътя Вилнюс – Талин

7416
2 милиона граждани на Литва, Латвия и Естония се хващат за ръце на пътя Вилнюс – Талин
Снимка: iStock/Guliver

1989 г.

На 23 август 1989 г. (точно 50 години след пакта Хитлер-Сталин) около два милиона души се организират и образуват жива верига с дължина приблизително 600 км от Талин през Рига и до Вилнюс, за да демонстрират своята позиция за независимост на прибалтийските държави. Това е така нареченият Балтийски път.

Пеещата революция представлява период на национални промени в Прибалтика от 1987 до 1991 г. и на борба за възвръщане на държавната независимост.

Създадена е Азиатската банка за развитие

Азиатската банка за развитие (на английски: Asian Development Bank) е регионална банка за развитие, създадена на 22 август 1966 г. за н...

По време на т. нар. Перестройка в периода 1988-1992 се пеят подобни песни на национални събрания и мирни демонстрации. Стотици хиляди хора се събират на обществени места и стадиони, за да изразят своите усилия за информираност и своето мнение за съветската окупация и анексия. По време на подобни сбирки се пеят традиционните народни песни, наречени Дайнаи, които емоционално обединяват народа и показват близките връзки, корени и минало на културите на народите в Прибалтика.

И днес народните песни се пеят на сцените в големите градове в Прибалтика на важни паметни дни, но естествено съпроводени от модерното разбиране, тоест от известни рок банди. Те се разпространяват и на CD и DVD носители.

И до днес продължава да съществува финландското радио YLE, чиито радио- и телевизионни програми успяват да бъдат долавяни и в Естония и в които всеки ден се изпълнявал националния финландски химн от Фредерик Пациус за край на програмите. Мелодията на финландския химн е същата като тази на естонския.

По време на Пеещата революция тази песен започва отново често да се пее в Естония. На демонстрация на талинския песенен фестивал през 1988 повече от 300 хиляди естонци за пръв път отново се осмеляват свободно да запеят забранения си химн.

Разстрелян е Федерико Гарсия Лорка

Федерико Гарсия Лорка е испански поет и драматург. Емблематична фигура на Поколението от 27-ма, той е убит от националистите в началото...

След като страната получава своята независимост (виж История на Естония), тази песен отново се превръща в официален национален химн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Чернобилската авария (СНИМКИ)

Роден е Константин Константинов, български музиколог.

Роден е Атанас Натев, български философ

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Чернобилската авария (СНИМКИ)
Чернобилската авария (СНИМКИ)

На 26 април 1986 г. се случва една от най-големите трагедии в човешката история - Чернобилската авария. Най-тежката авария в историята на...