X
 
 

Френският астроном Жул Жансен открива хелия

2177 10
Френският астроном Жул Жансен открива хелия
Снимка: Thinkstock
Роден е на 22 февруари 1824 година в Париж, Франция. Неговите родители го гласят за художник, но от ранна възраст той проявява определено влечение към точните науки. След претърпяна злополука през младостта, Жансен остава с проблеми при ходенето, което забавя неговото следване. Изучава математика и физика в Парижкия университет, където получава докторска степен през 1860 година. От 1865 до 1871 е професор по физика в училището по архитектура.

През 1857 година е командирован в Перу, за да определи магнитния меридиан. През 1861 – 1862 е в Италия, където се занимава с изследване на спектралните линии на телура в спектъра на Слънцето. През 1863 година потвърждава, че Луната няма атмосфера, а през 1867, че тази на Марс съдържа водни пари.

Джоузеф Пристли установява, че растенията отделят кислород

Пристли е роден на 13 март 1733 г. в енория Бърстол, на около 10 km от Лийдс. Той е най-голямото от шестте деца на текстилния работник ...

През 1868 г. по време на пълното слънчево затъмнение в Индия (18 август 1868) открива спектрален метод за наблюдение на слънчевите протуберанси и открива в слънчевия спектър нов химичен елемент – хелий. По време на пълното слънчево затъмнение на 12 декември 1871 г. той за първи път отчита наличието на фраунхоферови линии на поглъщане в спектъра на слънчевата корона.

Жансен настоява за построяването на обсерватория в Париж през 1875 година. Той представя проект за реставрация на замъка Мьодон и започва да инсталира различни астрономични инструменти от 1876 година нататък. След като получава необходимите средства, през 1879 година е построен първият купол на обсерваторията. И до днес в нея се извършват наблюдения на Слънцето.

Умира на 23 декември 1907 година в Мьодон на 83-годишна възраст.

Actualno.com

Етикети:

 • годишнина от битката за Варшава през август - трите дни спасили Европа от болшевизма 1920г. 1 годишнина от битката за Варшава през август - трите дни спасили Европа от болшевизма 1920г. преди 6 месеца Профил на трол?
  Москва гледа на Полша като на мост, който Червената руска армия трябва да прекоси, за да окупира Германия и с Германската комунистическа партия да предизвикат комунистически революции във Франция и други европейски държави.През юни червените руска армия атакува и превзема Киев, където обединени полски и украински сили се сражават и опитват да ги отблъснат. След Киев, настъплението на червенит виж още ›› е на запад, към Централна Европа е открито… европейските страхове за пристигане на съветски войски на германските граници увеличават. Падането на Варшава изглежда сигурно, но в средата на август поляците постигат неочаквана и решителна победа в битката на 3 фронта за Варшава. Диви боеве се водят за всеки град не само от полската армия, но и от массово участие на цивилни . Малко след решителното полско контранастъпление на изток Съветска русия иска мир. „Чудото при Висла“се определя като най-значимата полска военна победа през ХХ в. Британския дипломат Едгар д'Абернон нарежда битката за Варшава от 1920 г. на 18 място в своя преглед на военните сблъсъци, оказали най-голямо влияние върху световната история - несъмнено полското оръжие през 1920 г. успява да спре експанзията на Съветска русия, чиито последствия в неспокойната политическа и социална ситуация в Западна Европа след Първата световна война биха засегнали целия континент
 • съветска русия продължава колониалните войни на руската империя 1.1 съветска русия продължава колониалните войни на руската империя преди 6 месеца Профил на трол?
  Съветска русия се надява да окупира напълно Полша с офанзивата си през 1918-1919 и в някои моменти на войната това изглежда възможно. Войната на Съветска Русия е срещу Втората полска република и Украинската народна република за възвръщане на територията на днешна Украйна и част от днешна Беларус, които губи след загубата на русия във войната срещу България от 1916-18г. На 14.10.1915г., когато виж още ›› православните християни празнуват Петковден ескадра от руския Черноморски флот атакува Варна. Моментът не е случайно избран. Бомбардировката се осъществява, когато българските войски успешно настъпват срещу сръбските в Моравско и Македония и вече освобождават тези изконни български земи харизани от русия на сърбия. Рано сутринта за Петковден бият черковните камбани. Варненци не подозират, че предстои кървав ден за техния град. Руския военоморски флот започва войната срещу България с бомбардировката на града Варна, удряйки подло и в гръб по цивилно българско население. Войната се води по суша, въздух и вода на два фронта - Добруджа и Македония, НО решаващи за изхода на войната в Добруджа са победите на сухопътния фронт. Противници на 3-та Българска армия е руският корпус на ген. Андрей Зайончковски . В дългата му военна кариера Добруджа ще остане черна дупка. Тук пълководчески ‘’гений’’ на ген. А. Зайончковски просто рухва. Българската армия бие наред в жестоки сражения руските войски по суша, въздух и вода. България успешно защитава свободата си и своя суверенитет. И вместо унищожение на България Русия постига собствената си гибел.Пораженията и неуспехите на руските войски на Балканите допълнително задълбочават кризата в руската империя и довела до разпада й - Бресткия мир на българския 3-ти март 1918г води до освобождаване на Естония, Латвия, Литва , Финландия, Украйна, Беларус, Полша , Армения, Грузия и съветските другари бързат да си ги върнат преди да са укрепили държавите си. Повечето полски територии по договора от Рига от 18 март 1921 г. става отново част от СССР след Втората световна война, но такива работи не учим от учебниците. И други “подобни”…
  : 0 !
 • Путинизмът - последен стадий от разпада на Руската империя 1.2 Путинизмът - последен стадий от разпада на Руската империя преди 6 месеца Профил на трол?
  През хилядолетната си история човечеството нито веднъж не се е сблъсквало с такава смъртна заплаха като руската империя . Тя се заражда и си поставя целта да завладее света, да заличава народи. Съветска русия само преди 60год, изправи света на крачка от ядрен апокалипсис. Но човечеството успя да преодолее чумата на сталинския болшевизъм.Путинският режим е поредната руска заплаха и превъзхожда виж още ›› всички предишни руски кошмари , с които се е сблъсквала нашата планета. Най-сериозната опасност е невярната диагноза на руската болест, което влече и неадекватна реакция срещу нея. Термините „пропаганда“, „корупция“, „война“, „анексия“ и др. не отговарят на качествената характеристика на путинския режим, който създаде империя-зомби, която се „самоизмисля“. Руската история е историята на държава, която се разширява с превзетите колонизирани територии. ВРусия/СССР/РФ не съществува разделение между метрополия и колонии - руснаците са ‘’гости’’ в собствената си държава. .Русия е последната колониална империя. Империалистическата държава поражда и поддържа империалистическо съзнание у населението. Съзнание, което продължава да съществува и след гибелта на империята. В някои бивши империи имперското съзнание продължава да бъде важен политически фактор. Значителна част от обществото и от политическия елит страда от т. нар. фантомна болка. „Болят“ отрязаните колонии, изгубеното имперско величие. И се завръщат на власт онези носители на имперско съзнания, които явно или прикрито обещават да възстановят империята.Това се случва и след разпада на руската империя Това се случва и с възкачването на Путин върху руините на СССР е класически пример за опит да бъде възкресена руската/съветска империя, да докаже, че „има живот след смъртта“. Зомби-империята на Владимир Путин мобилизира имперското съзнание, че разпадът на СССР бил „най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век’’ и 2014 г. окупира Крим и част от Донбас. Защитните сили на гражднското общество, започнали да се създават в края на 80-те и първата половина на 90-те год бяха пометени от „крим-фашистката“ лавина наруски имперски шовинизъм. Кремъл иска от страната и населяващата я популация само покорство. Още по-добре, ако от 140-те милиона останат наполовина, колкото да обслужват нефто- и газопроводите. Това вече не е колонизация, а самоокупация. Към края на първото десетилетия от новото хилядолетие режимът придоби напълно завършен фашистки облик – от култа към традициите, отхвърлянето на модернизма и опората върху исторически травми до идеята за „световен“ и „вътрешен“ заговор срещу властта, култа към смъртта и всичко останало, което може да се види по руските телевизионни канали и да се чуе в речите на Путин.
  : 0 !
 • Отличителни белези на путинския фашизъм: 1.3 Отличителни белези на путинския фашизъм: преди 6 месеца Профил на трол?
  1. Путинизмът е фашизъм без идеология. Пропагандата прокарва идеи, които рисуват примамливо бъдещето и сочат пътищата към него. Всички тоталитарни режими на ХХ век – комунизмът, фашизмът, националсоциализмът и радикалният ислям, се основаваха върху тоталитарна идеология, въплътена в текстове – ‘’Манифест на Комунистическата партия“, „Краткия курс“ на Сталин, книгите на Мусолини и Джентиле; „Ма виж още ›› йн Кампф“ , книгите на Розенберг, текстовете на Саид Кутба и на аятолах Хомейни. Путинизмът не предлага образ на бъдещето. На Запад възприемат „Раша тудей“ като пропаганда и се опитват да приложат спрямо нея Първата поправка, но Путинските медии не са журналистика, а оръжия в информационната война, които стрелят с омраза, злоба и отвращение срещу Запада, Украйна, България и опозицията. И с любов към Путин. Путинизма използва сталинистите , десните „либерали“, икономическия блок на правителството и всевъзможни утайки на евразийско езичество и православие. Дава им правото да се ограничат с вярна служба в полза на режима.
  : 0 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  2. Путинизмът е паразит в икономиката и технологиите, създадени от Запада. Руската империя и ссср крояха планове да завладеят планетата и да я прекроят по свой тертип. В началото и путинският режим направи някакви стъпки, имитиращи догонващо Европа развитие. С превръщането на путинизма в разновидност на фашизма Кремъл окончателно се пресели в света на фантастиката, където Русия ‘’оглавява св виж още ›› етовния прогрес’’. 3. Руския фашизъм използва тактиката на паяка във войните срещу Грузия, Украйна и срещу Запада - използва се разлагане отвътре.В тялото на противника паякът влива отрова и стомашен сок, за да стане „храносмилане“ на жертвата. И на нарочената държава в собствените й граници. Което се случва и на България.Раздаването на руски паспорти на жителите на Абхазия и Южна Осетия, тоталното просмукване на Украйна с путински телевизионни канали и с агенти за влияние, създаването на „пета колона“ в политиката, икономиката и експертната общност чрез директни подкупи (шрьодеризация), чрез Валдайския клуб и масираната обработка на съзнанието от RT, „Спутник“ и др. Империя, която се специализира в производството и разпространението на бойни отровни вещества за мисълта и за душата , която за първи път се появява в живота на планетата.
  : 0 !
 • Анонимен 1.5 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  4. Формулата на Солженицин, че в СССР „лъжата прикрива насилието“ е преобърната от путинизма – лъжата е основата на политиката, а информационните войски са главният вид въоръжени сили.В основата на всички фашистки режими от ХХ век е насилието. При путинския вариант на фашизма в основата е тоталната лъжа. Насилието прикрива лъжата 5. Фейков (лъжовен) характер на путинския фашизъм – проповядват виж още ›› срещу Запада, но държат парите и пращат дечицата си да живеят и да учат в САЩ, Канада и Великобритания. Твърдят, че в Русия властват демокрация, парламентаризм и свобода на словото и в същия миг отричат, че някъде може да има свобода и демокрация.Сталинският и хитлеристкият елит също не са живели според принципите на собствената си идеология, но путинският елит урежда живота си по правила, диаметрално противоположни на принципите, които проповядва сред населението. 6. Путинизмът е грабителски корупционен фашизъм - за разлика от фашистките режими през ХХ век единствена цел на руския елит е неограниченото обогатяване чрез тотална корупция, която е стожер на властта им (България не случайно я наричат малая русия).
  : 0 !
 • Анонимен 1.6 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  7. Путинизмът е фашизъм с ядрени боеприпаси способен да унищожи планетата. Думите на Путин „Ние ще отидем в рая, а те просто ще пукнат“ са единственият примамлив образ на бъдещето, който рисува на руснаците.8. Путинизмът е православен фашизъм.Формално путинска Русия е светска държава. Но върху характера на путинския фашизъм влияе Московската патриаршия, чиято църковна структура е префасонирана от виж още ›› Сталин през 1943 г. и оттогава до днес е напълно подчинена на тайните служби. Когато начело на държавата стои подполковник от КГБ, а патриарх е агентът на КГБ с псевдоним „Михайлов“, подобна симбиоза е уникална версия на фашизма. 9. Путинизмът е чекистски фашизъм на КГБ-ФСБ-ФСО - в СССР съветската политическа полиция притежаваше сила и правомощия , за да крепи властта на КПСС, но под контрола на КПСС . В днешна русия представителите на КГБ-ФСБ-ФСО завоюваха и държата и бсолютната власт в държавата.
  : 0 !
 • Лоша новина за путинистите - фашистките режими винаги търпят поражение 1.7 Лоша новина за путинистите - фашистките режими винаги търпят поражение преди 6 месеца Профил на трол?
  фашизмът е деградация- рибата се вмирисва от главата , а властта винаги е по-некачествена от населението. Фашистките управници са въплъщение на най-отвратните черти на народа. Рязкото влошаване на качеството на вземаните решения води към провали и гибел.В условията на неопределеност демокрацията оцелява и се развива, но фашисткият режим просто създава предпоставки са гибелта си. 2018 г. Пути виж още ›› н създаде именно такива предпоставки: 1. Скъса предишния обществен договор с населението:„Вие няма да ми пречите да управлявам, а аз ще ви позволя да живеете (както желаете)“ и договорът вече е: „Дайте всичко, каквото поискам, а в замяна можете да отидете в рая или да пукнете“. 2. Скъса договора с елита: „Богатство и преуспяване срещу лоялност“. Сега лоялността към Путин не носи дивиденти и властта му се крепи на страх. 3. Путин скъса и договора със Запада след анексията на Крим с агресията в Керченския пролив - остана заплахата: „Вие ще ни удряте със санкции, а ние ще ви правим мръсно навсякъде, където сварим“.
  : 0 !
 • Анонимен 1.8 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  провала на путинския режим явно не се случва без съвместни усилия от водещите държави в света и без протестите на самите руснаци - паразита в едно тяло без действаща имунна система убива тялото - преди да се спусне в ада путинският режим може да повлече цялото човечество. Таваришч Путин вече се изцепи с въпроса „За какво ни е такъв свят, в който няма да има Русия?“- според путин и путин виж още ›› истите Русия е Путин и обратно - та въпроса пред цивилизованото човечество е: „Как да пратим Путин в Хага?“ и колокото може по-скоро От това зависи съдбата на руснаците, на всички русифицирани народи в империята и на бъдещето на цивилизацията ни
  : 0 !
 • Анонимен 1.9 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
  от края на 19 век САЩ много пъти буквално спасява от глад Русия - американската помощ спасява десетки милиони животи, докато съветската власт унищожава десетки милиони . И не е парадок, че днес основният враг на руснаците не е съветската власт , а САЩ, . Тотално маргинализирани са потомците на милиони оцелели благодарение на американската помощ, зомбирани от путинската телевизията , виж още ›› живечт във фантастики от рода на „руския десант във Вашингтон“, размахват юмруци пред червените си носове - бият американците за световното господство ... щеше да е смешно, ако не е жалко - в самата Русия е напълно игнорирана тема, в България, само по изключение се чува как Америка спасява матушката от гибел и им печели и междусъюзническата война с Хитлерова Германия.ЧЕТЕТЕ сайта на Максим Мирович - снимките говорят ‘’кой-кого’’: maxim-nm.livejournal.com/526830.html
  : 0 !
Последно в Актуално