ВВС на САЩ загубват водородна бомба в Джорджия, която не е намерена и до днес

5934
ВВС на САЩ загубват водородна бомба в Джорджия, която не е намерена и до днес

1958 г.

На 5 февруари 1958 г. американски бомбардировач В-47 Stratojet с термоядрена бомба на борда се сблъсква през нощта с изтребител F-86 над остров Тайби, щат Джорджия. Сблъскването става в 2 часа след полунощ. Бомбардировачът В-47 се връща от учебен полет на авиобазата Хомстед във Флорида. В бомбовия му отсек се намира водородна бомба Mark 15 с тегло 3500 кг. На височина 11 600 м. се сблъсква с летящия по задача изтребител F-86. Пилотът на изтребителя твърди, че не е видял в радара си другата машина, което е много странно: В-47 е голям шестмоторен 100-тонен стратегически бомбардирвач.

Изтребителят губи дясното си крило, но пилотът успява да катапултира и се спасява. На бомбардировача са повредени горивните му резервоари и един от двигателите, той започва стремително да губи височина. 

Приключва битката за Сталинград

Битката при Сталинград (днешният Волгоград в Южна Русия), водена от юли 1942 до февруари 1943 г., е повратен момент в хода на Втората...

За да спаси бомбардировача и екипажа, като извърши безопасно аварийно кацане на най-близкото летище, командирът на В-47 полковник Ховард Ричардсън взема разрешение да пусне термоядрената бомба на височина 2200 м. Самолетът успешно е приземен на авиобазата Хънтър край град Савана, няма пострадали от екипажа и на земята.

Търсенето на бомбата продължава до април 1958 г. Тя и досега не е намерена и се счита, че е някъде на дъното на малкия залив Уоссо (Wassaw) южно от курортното градче Тайби Айлънд. Предполага се, че е потънала в тинята на дълбочина от 1,5 до 5 метра. В района има силен радиационен фон, което затруднява издирването.

У. Дж. Хауърд, помощник на министъра на отбраната на САЩ, в отчет пред Конгреса през 1966 г. съобщава, че бомбата е съдържала напълно сглобена бойна глава с плутоний. Писмото на Хауърд е разсекретено едва през 1994 г.

През 2001 г. ВВС на САЩ публикуват официален отчет за инцидента. В него се потвърждава, че бомбата съдържа 180 кг. взривно вещество и неуточнено количество обогатен уран, в бомбата обаче нямало ядрената капсула за верижната реакция. Бомбата била учебна и в транспортна конфигурация, затова не представлява сериозна опасност за местното население.

Най-масовата екзекуция на Народния съд на български офицери и политици

Народният съд е извънреден съд, действал в България в периода от декември 1944 до април 1945 г. като фактически орган на левия рево...

Този отчет се позовава на документ, подписан от командира на В-47 преди излитането, където е отбелязано, че бойната ядрена капсула е заменена с учебна.

Източник: Уикипедия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Атанас Натев, български философ

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...