X
 
 

Индия планира тази година нейна сонда да кацне на Луната

1250 1
Индия планира тази година нейна сонда да кацне на Луната
Снимка: Getty Images/Guliver
Индия планира да направи нов опит за кацане на безпилотна мисия на Луната през 2020 г. след неуспешна такава миналата година, заяви ръководителят на космическата програма на страната, предаде БГНЕС.

Работата по мисията на "Чандраян-3" за разполагане на сонда на роувър на повърхността на Луната върви "гладко", каза председателят на Индийската организация за космически изследвания К. Сиван на пресконференция.

НАСА откри останките на индийския апарат "Викрам" на Луната (СНИМКИ И ВИДЕО)

Лунна орбитална станция на НАСА откри на повърхността на земния спътник останки от индийския „Викрам“, който се разби при п...

"Ние се стремим към опит тази година, но това може да се отложи за следващата година", каза Сиван. Индийски източници заявиха, че властите са определили ноември като време за изстрелване на ракетата.

Индия се стреми да стане четвъртата нация след Русия, САЩ и Китай, която да изпълни успешно мисия на лунната повърхност и да засили своята позиция като космическа сила. Стратегическият модул "Чандраян-2" обаче катастрофира при кацане на лунната повърхност през септември, 2019 година.

Сиван каза, че новата мисия и оборудването за нея ще струва около 35 милиона долара, със значително по-големи разходи за самото изстрелване. Той добави, че Индия е избрала четирима астронавти-кандидати, които ще участват в първата орбитална мисия на страната, планирана да бъде проведена до средата на 2022 година.

Четиримата ще започнат да тренират в Русия по-късно този месец. В мисията ще участват до трима астронавти.

Светът знае повече за Луната, отколкото за морските дълбини - учени очакват промяна

Русия може да стане световен научен лидер, благодарение на интердисциплинарния проект „Океан”, занимаващ се със събирането ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители