X
 
 

Мистериозни светкавици на Луната озадачиха учените

7853 0
Мистериозни светкавици на Луната озадачиха учените
Снимка: Getty Images/Guliver
Екип от учени ще наблюдава мистериозните светкавици на повърхността на луната. „Преходните светлинни лунни явления“ се появяват няколко пъти седмично и осветяват части от пейзажа на Луната за кратък период от време, преди да изчезнат. Понякога се наблюдава обратен ефект, който причинява потъмняване на лунната повърхност.

Въпреки че има няколко теории за произхода на лунните тайнствени светлини, те все още не са напълно обяснени. Сега астрономи от германския университет „Julius-Maximilians“ в Бавария са създали телескоп, който ще използва изкуствен интелект за да записва автоматично светлините. Когато забележи светлината, телескопът ще направи видео или снимки на явлението, които ще бъдат изучавани, предаде БГНЕС.

Луната се смалява

Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове под нея, пише АФП. Данните са от космическия апарат на НАСА Лунар ...

„Така наречените преходни лунни явления са известни от 50-те години на миналия век, но те не са били достатъчно систематично изследвани“, казва Хакан Каял, професор по космически технологии. Той има хипотеза за това, какво причинява дълготрайните проблясъци и се надява да докаже тази теория. „На Луната се наблюдава и сеизмична активност“, добавя професорът.

„Когато повърхността се движи, газове, които отразяват слънчевата светлина, могат да избягат от вътрешността на Луната. Това би обяснило блестящите явления, някои от които продължават с часове. ”В момента обаче няма обяснение за по-кратките светкавици. Науката не знае точно как тези явления се случват на Луната. Но се опитва да ги обясни: ударът на един метеор, например, би трябвало да предизвика кратък блясък - каза университетът в изявление. "Такива вълни могат да се появят и когато електрически заредени частици от слънчевия вятър реагират с лунния прах."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Някой извънземен с електрожен в ръка си остъклява терасата.
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Не бе, на руския луноход му поизгниха заварките, че му правят нови.
    : 1 !
Седмичен хороскоп за 9-15 декември
Седмичен хороскоп за 9-15 декември

Овен През новата седмица ще имате възможността да уредите много неща в служебен план. Ще се отворят възможности, които е добре да не пропускате...

Последно в Актуално