X
 
 

Луната се смалява

5564 0
photo of Луната се смалява
Снимка: Getty Images/Guliver
Луната се смалява, което предизвиква гънки на повърхността и трусове под нея, пише АФП.

Данните са от космическия апарат на НАСА Лунар Риконъсънс Орбитър (ЛРО), който лети по елипсовидна траектория между 20 и 160 километра над повърхността на Луната и прави снимки и други измервания.

Часовниците, които са били на луната

Първото пътуване в Космоса става факт през далечната 1961г. Измерването на времето е било от жизненоважно значение за успеха на тези ми...

Проучване на повече от 12 000 снимки сочи, че един от басейните край Северния полюс на Луната, считан за геологично мъртъв, всъщност се пропуква и се мести.

За разлика от Земята, Луната няма тектонични плочи и единствената активност се забелязва поради бавната загуба на горещина, откакто се е формирала преди 4,5 милиарда години, предаде БГНЕС.

Това кара повърхността на Луната да се набръчква, подобно на зърно грозде, което се превръща в стафида.

В резултат на тези процеси, Луната е станала по-малка с около 150 метра в последните няколкостотин милиона години.

Русия планира да добива полезни изкопаеми на Луната

Русия планира в периода 2031-2035 г. да изстреля към Луната многоразов космически кораб за транспортиране на товари, тежък луноход за д...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  А , смалява се ? Я по добре покажате всички снимки на Луната дето всъщност всички са и засекретени , най много някоя с ретуширане за нас. Обаче нещата са се пропукали благодарение на смели хакери. Да вярваш на Наса е като да вярваш на Сащ. Трябва да си пълен кретен , всъщност и Русия и Н.Р.Китай съшо крият информация. Но , ФАКТИТЕ СА СИ ФАКТИ. Луната е населена и ОТ ТАМ изгиниха Сащ и пуснаха по м виж още ›› илост лунохода на Н.Р.Китай.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ТЕМАТА ЛУНА е на масата за първи път ОЩЕ ПРЕЗ 1945Г В Потсдам. КАКВА Е БИЛА ПРИЧИНАТА НАСРЕД ХАОСА ПРЕЗ 1945Г ДА СЕ ОБСЪЖДА ЛУНАТА ? А , КАКВА Е ПЪК БИЛА ПРИЧИНАТА Сащ да се откажат от Лунните мисии през 1973 г ? ЛИПСА НА ПАРИ ???? ЗАШО ПЪК И ТОГАВА СССР не прати Космонавти там ??? И сега щели да правят нещо след 20/30 год...
  : 1 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Науката Е ЗАТЪНАЛА СВИРЕПО В НАУЧНАТА ДОКТРИНА новакович/Скопие/ И НЯМА ИЗМЪКВАНЕ. ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ Е НЕЖЕЛАНИЕТО ВСИЧКО ВИДЯНО В КОСМОСА И НА ЗЕМЯТА/ЧАСТ ОТ КОСМОСА/ ДА СЕ ПРЕДСТАВИ НА НАРОДИТЕ . ОТ СТРАХ. СТРАХ Е , ЧЕ ПАРАДИГМАТА ОТ СХВАЩАНИЯ ЩЕ СЕ СРУТИ ТЯ Е ФАЛШИВА. ИЗВЪНЗЕМНИТЕ ДАЖЕ И СРЕД НАС. И ТЕЗИ РЕАЛНОСТИ НЕИЗБЕЖНО ЩЕ НАДЕЛЕЯТ В ДАДЕН МОМЕНТ.
  : 1 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Абе, простак, като на НАСА не вярваш, къде са руските ОФИЦИАЛНИ оригинални снимки с обектите дето НАСА ги крие, че да ги видим?!?! Или руснаците са загубеняци и нямат загадъчни снимки?! Не говоря за ютуб-простотиите, дето всеки ги знае и никой не седи зад тях.
  : 1 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Абе т*панар 1.3 ами и Русия крие информация бе. Ти четеш ли ме изобщо или ?.
  : 0 !