Ново проучване разкрива тайна за възрастта на Луната

3767
Ново проучване разкрива тайна за възрастта на Луната
Снимка: iStock/Guliver

Смята се, че Луната се е образувала, когато обект с размер на Марс е ударил младата Земя преди милиарди години. Точният механизъм и времето все още са въпрос на спекулации, но има общ консенсус, че това се е случило преди 4,51 милиарда години, приблизително 140 милиона години след раждането на Слънчевата система.

Сега екип от германски изследователи представи преработен времеви график. Според техните изчисления, Луната е малко по-млада, приблизително на възраст 4,425 милиарда години, плюс или минус 25 милиона години, което я прави 85 милиона години по-млада, отколкото се смяташе досега, се казва в проучване, публикувано в Science Advances.

11-ти Април 1970 г. - излита "Аполо 13" (ВИДЕО)

Точно преди 50 години на днешния ден (11-ти април) към мисия за Луната излита космическият кораб "Аполо 13", припомни БНТ. Няколко дни ...

Основен проблем при датирането на Луната е, че никоя от скалите, открити там от шестте мисии "Аполо" и трите съветски робота, не са достатъчно стари. Дълго време Луната е била покрита от магмен океан, до 1000 километра в дълбочина. Разбирането колко дълго е оцелял този магмен океан е ключова стъпка в установяването на възрастта на нашия естествен спътник.

"Резултатите от модела показват, че магменият океан на Луната е бил дълголетен и са били нужни почти 200 милиона години, за да се втвърди напълно в скалата на мантията", казва в изявление водещият автор Максим Морис от Германския аерокосмически център (DRL).

"Времевата скала е много по-възрастна от изчислената в предишни проучвания. По-старите модели дават период на втвърдяване само 35 милиона години", добави колегата му от същия център Никола Тоси.

Ако моделът на двамата учени е правилен, скалите по повърхността на Луната трябва да са се втвърдили в различни периоди, което би довело до скали с малко по-различен състав. Екипът успя да изработи модел на скалния състав и неговата възраст. Следващата стъпка е била да ги сравнят с наличните лунни скали и оттам е започнало преразглеждането на възрастта на Луната.

Светът знае повече за Луната, отколкото за морските дълбини - учени очакват промяна

Русия може да стане световен научен лидер, благодарение на интердисциплинарния проект „Океан”, занимаващ се със събирането ...

"Сравнявайки измерения състав на лунните скали с прогнозирания състав на магмения океан от нашия модел, успяхме да проследим еволюцията на океана обратно до неговата начална точка, времето, в което се е образувала Луната", обясни третият автор на проучването Сабрина Швингер също от DLR.

Интересното е, че образуването на Луната, както е датирано в това изследване, съвпада с образуването на земното ядро. Ако това е така, Луната се е образувала в самия край на формирането на нашата планета.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос