Преди да полети на Марс, Русия ще строи база на Луната

14416
Преди да полети на Марс, Русия ще строи база на Луната

Преди осъществяването на пилотиран полет на Марс Русия възнамерява в международна кооперация да построи база на Луната, казва ръководителят на Роскосмос Игор Комаров.

"Всъщност Марс е амбициозна цел, за нея сега заявяват колегите от НАСА. Но аз съм сигурен, че близките планове и на нас, и на Европейската агенция, и на НАСА са свързани с усвояването на Луната. А тъкмо Русия се занимава сериозно с Луната. Независимо от финансовите проблеми имаме съхранена програма за изследване на Луната. Планираме пет автоматични експедиции. Формира се лунна пилотирана програма", отбелязал Комаров в интервю за "Комсомолская правда".

Защо Луната се върти под ъгъл към Земята?

Оста на въртене и плоскостта на орбитата на Луната са леко наклонени спрямо еклиптиката – плоскостта на орбитата на Земята около ...

По думите му нито НАСА, нито ESA планират самостоятелно да усвояват такива големи проекти.

"Технически възможности имат и Русия, и САЩ, и смятам – при определени условия и Европейската космическа агенция. Но има разбиране, че изпълнението на такава мащабна задача като усвояването на Луната и Марс може да стане само със съвместни усилия. Сега вече няма задачи кой да отиде първи", подчертал шефът на Роскосмос.

Комаров напомнил, че Русия ще осигурява пилотирана програма на МКС минимум до 2018 година.

"Възможно и след това. Що се отнася до плановете: Марс? Астероиди? Луната? Ние стигнахме до консенсус – Луната. Това е онзи полигон, който ще позволи отработването на технологии, позволяващи след това да се работи на други небесни тела и на техни орбити.

НАСА представи фазите на Луната за 2016 година (ВИДЕО)

НАСА е представила компютърна програма и съответно видео с резолюция 4K, демонстриращо либрацията (колебанията) и фазите на Луната пре...

Необходимо е да се научим минимум една година да осигуряваме нормални условия за живота на космонавтите и да поддържаме апаратурата в работно състояние. Без това Марс няма да има. Смятам, че ще изминат много повече от десет години до момента, когато ще имаме реални надеждни технологии и възможности да пътешестваме на Марс", отбелязва Комаров.

По думите му въпросите, как да се защити човешкият организъм от радиацията и да се осигури дългосрочна работоспособност на космонавтите на Марс още не са решени.

"Изобщо съществува проблем с това жива клетка да бъде доставена до Марс и обратно. Няма абсолютно надеждна технология за доставка и транспортиране на стоки и хора на далечни космически разстояния. Необходимо е да се настроим не на бързи победи, а на сериозна работа", заключава ръководителят на Роскосмос.

 

Строят спътника, който ще снима американските стъпки на Луната

Групата руски инженери и ентусиасти на космонавтиката пристъпва към разработването на космическия апарат, който ще влезе на орбита окол...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос