Джеки със "Златен витяз" от кинофестивала в Омск

15662
Джеки със "Златен витяз" от кинофестивала в Омск

Българският режисьор Георги Стоев–Джеки се завърна от кинофестивала в Омск със "Златен витяз" за филма "Отец Иван и неговите деца", съобщиха от продукцията.

21-ият международен кинофестивал "Златен витяз" събра от 22 до 31 май 2012 г. в Омск близо 200 именити гости от седем страни, утвърдени актьори, режисьори и дебютанти, повече от 18 00 зрители и 12 000 участници в творчески срещи и презентации, предаде БГНЕС.

Започна Седмица на испанското и ибероамериканското кино

Започна XIX седмица на испанското и ибероамериканското кино. Филмовата панорама продължава до 10 юни в зала "Люмиер" на НДК, съобщиха о...

232 авторски филма от Русия, Беларус, Украйна, България, Германия, Сърбия и САЩ се бориха в сибирския град с дълбоки театрални традиции и респектираща култура за награди с различна тежест в няколко категории: игрални пълнометражни филми, игрални телевизионни филми, пълнометражни документални филми, късометражни документални филми, студентски и дебютни филми, анимационни филми и детски филми.

Български филмови продукции участваха в пет от седемте състезателни програми. Паралелно с българското представяне в конкурсната програма известният актьор Ицхак Финци, удостоен на юбилейния 20-ти Международен кинофестивал "Златен витяз" със Специална награда за ролите му в отличените през различните години на фестивала български филми, изнесе заедно с едни от най-известните и любими в Русия актьори Зинаида Кириенко, Ада Роговцева и Юрий Назаров поредица галаконцерти. Присъствието му в тази звездна компания прави възторга, с който той беше приет, още по-впечатляващ.

Филмът на режисьора Георги Стоев-Джеки и сценариста Христо Илиев – Чарли "Отец Иван и неговите деца" бе отличен със злато в категорията "Пълнометражно документално кино" – най-тежката, авторитетна и респектираща конкурсна програма на фестивала. Тук се състезават произведенията на председателите на журитата в останалите категории и селекцията е изключително прецизна.

Съвпадението на възторжената реакция на аудиторията, препълнила залите, и удостояването с най-високата награда на познатата на българската публика и награждавана в България творба е недвусмислен пример за непосредствената обратна връзка на публиката с този ярък филм. Журито не само реагира на реплики и ситуации, но след прожекцията помоли авторите да покажат други свои творби, с което спонтанно бе проведена извънредна българска киновечер. Изключително оспорваната конкурсна програма принуди председателя на журито, заслужилия деец на изкуствата на Русия Сергей Мирошниченко, да настоява за още един пълноправен "Златен витяз" в тази категория, присъден на творбата на Валерий Тимошченко "Опомнете се!" – дълбок призив към хората да гледат трезво на света и реално да го оценяват.

В програмата "Игрални телевизионни филми" участваха 13 произведения от 9 страни, сред които "Изпепелени от слънцето – 2", 10-часова телевизионна сага на режисьора Никита Михалков, получила Гран при на фестивала и Награда за мъжка роля на Никита Михалков, 8-серийният филм "Достоевски" на Владимир Хотиненко, 12-серийният "Жуков" на Алексей Мурадов и полският "Блондинка" на Мирослав Гроновски.

Джордж Лукас напуска Холивуд

Джордж Лукас, създателят на вечния хит "Междузвездни войни", е на път да обърне гръб на Холивуд и да се оттегли в своя "гараж", за да ...

Наградата за режисура получи българинът Любомир Попов, завършил НАТФИЗ през 2004 г., за 50-минутната си творба "Виолета, Жоро и аз" – искрен разказ за трима младежи, които споделят на нощна среща живота си.

В селекцията "Студентски и дебютни филми" със "Златен витяз" бе удостоена половинчасовата игрална новела на режисьорката, сценарист и оператор Елиза Боева – "Вера". Публиката посрещна с жив интерес смешно-тъжната, може би банална, може би измислена любовна история, в която участва Ицко Финци в ролята на професор от Сорбоната.

Награда за най-добър черно-бял анимационен студентски филм получи "Приказка за стълбата" на Кирил Иванов в студентската анимационна програма.

За първи път от съществуването на форума бе отредена Специална награда за кинокритик на Олга Маркова, д-р по кинознание, за значим принос в славянското киноизкуство, участие и отразяване на Международния кинофестивал "Златен витяз" и двутомника й "Майсторите на голямото кино" и "Последните мохикани на съвременното кино". Тя й бе връчена от президента на фестивала, народния артист на Русия Николай Бурляев.

Редактор: Десислава Симова

Невена Тошева получи награда за цялостен принос в киното

Българската филмова академия, представляваща за първи път от 2010 година цялата кинематографична общност, връчи своите награди за 2011 ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com