Един роман за "Първият ден на света. Империята I."

19747
Един роман за "Първият ден на света. Империята I."

 

Романът от шестстотин страници Империята е първа част от поредица за великата империя и описва епичната война между Османската и Източната римска империя за Константинопол през 1453 година. В Турция, само няколко седмици след пускането на книгата е поръчан втори тираж, тъй като първият е изчерпан. От публикуването през ноември 2009 книгата има общо четири преиздавания, което прави около 15.000 екземпляра. Най-новото пето издание ще увеличи броя на 20.000 продадени копия, което е безпрецедентно постижение за автор-дебютант. Романът около година присъства в класациите за най-продавани книги на различни държави.

"30 паунда" и Мартин Ралчевски

Мартин Ралчевски е роден в София през 1974 г. Завършил е теология и география в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор е на роман...

Истанбул е обявен за Европейска столица на културата през 2010 година, което съвпада с публикуването на романа, чийто действие се развива в Истанбул, тогавашен Константинопол, столицата определяна и до ден днешен като „перла в короната”. Романът се концентрира върху темите за културната и религиозна толерантност по време на управлението на легендарния Мехмед II Завоевателя. След обявяването на Истанбул за Културна столица градът става обект на интерес по отношение на историческото си минало както от западния, така и от източния свят. Темата за съжителството между двете култури предизвиква международен интерес.

Много е писано за историята на Османската империя по-отношение на културните разлики със запада. Напоследък, обаче, темата се отърсва от старите клишета и стереотипи с книги като „Османската мечта” на Каролин Финкел. До момента няма книга, която да описва толкова добре историята по достъпен и артистичен начин, колкото „Империята”. Сагата, която е планирана като част от поредица за Османската империя, запълва литературната празнина. „Империята” получава признанието на Турция за обстойните проучвани, който предшестват написването – една необичайна практика на фона на измислените романи, уж пресъздаващи исторически факти. По романа в момента се снима 30-сериен филм с бюджет от 50 млн. долара.

През XV век един млад, деветнайсетгодишен султан беше на път да промени съдбата на цял свят…

Епичен роман за войната, включващ завладяваща любовна история там, където Изтокът и Западът се срещат.

Да научим повече за "Мъдрата обич"

Най-после се появява книга за възпитанието на децата, която казва на майките и бащите,  че е прекрасно да следват здравословните с...

Отвлеченият от Константинопол, център на Източната Римска империя Александър, е принуден да се раздели с детската си любов, за да оцелее. Обещавайки си да се върне при нея и по родните места, той ще го направи по най-неочакван начин – като открива жадуваната справедливост в чужди земи, но не забравя първата си любов на еничар… В същото време и по същите места пътуващият повече и от посланик поради траура по любимата си съпруга италианец Алберти Балби се влюбва в мюсюлманката Нилюфер, която преписва и размножава древни ръкописи. Тайният дневник на Алберти, описващ стъпка по стъпка тази невъзможна любов, прераснала в естествено продължение на онази, предишната и незабравимата, постепенно ще се превърне в едно от най-ценните свидетелства за епохата. Защото по това време един 19-годишен султан – Мехмед ІІ, се подготвя да превземе Константинопол, което ще промени съдбите не само на Александър и Алберти, но и на целия свят.

Романът, чието действие се развива от Маниса (Турция) до Италия и в който си дават среща голям брой исторически личности от Гутенберг до Белини, ще разтърси из основи представите за християнско-мюсюлманските отношения и за дилемата изток-запад. Това е роман за битките между рицари и еничари, диалозите между венецианските стенописци и художниците, приливите и отливите в културите и сърцата – голяма глътка война и любов, цветиста и бляскава панорама на една империя, чиято липса се усеща дълго време. Ще четете на един дъх и после никога няма да забравите за любовта на Александър, мъкатана Алберти и упорството на Мехмед.

Империята започва с Първият ден на света…

Авторът на "Аз, легионерът" с нова книга

„По пътя на маите - в търсене на една изгубена цивилизация” от Георги Лозев ще излезе на българския книжен пазар на 31 юли...

Цена 18 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com