2 млн. евро от ЕС за наводненията в Индия

3759
2 млн. евро от ЕС за наводненията в Индия

Европейската комисия отпусна 2 млн. евро на Индия заради наводненията в Асам, предаде БГНЕС.

Средствата се предоставят в помощ пострадалите от бедствието, които са близо 80 хил., предимно от низшите касти. "Наводненията връхлетяха в региона в особено лош момент — непосредствено преди прибирането на реколтата. А сезонът на мусонните дъждове все още не е достигнал връхната си точка. Реколтата е унищожена, като в много случаи хората са загубили също домовете и животните си, което допълнително застрашава тяхното оцеляване. С този жест на европейска солидарност ще помогнем на най-уязвимите семейства в най-тежко засегнатите региони да преодолеят този страшен удар", заяви българският еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи.

Финансираните от ЕС действия по предоставяне на помощ ще бъдат насочени към най-засегнатите региони на Асам - Барпета, Голагхат, Джорхат и Сонитпур. Средствата ще бъдат отпуснати чрез отдела на Комисията за хуманитарна помощ и гражданска защита (ECHO), който ще работи със своите партньори (международни неправителствени организации, агенции на ООН и Движението на Червения кръст) за провеждане на програми от вида "пари срещу работа".

Те ще осигурят на най-уязвимите семейства допълнителен доход за закупуване на храна и подобряване на хранителния им режим, както и за да могат да се изправят отново на крака. Парите ще осигурят също устойчив на наводнения подслон за извънредни ситуации, чиста питейна вода, хигиенно-санитарни условия и мрежи против комари, за да се предотврати разпространението на преносими по водата болести.

ЕК изтъква, че наводненията в Асам, които се най-тежките наводнения в този регион от много години, са засегнали над два милиона души. Поради поройните мусонни дъждове, които паднаха от юни насам, река Брахмапутра и нейните притоци преляха, като наводниха хиляди хектари земеделска земя и разрушиха много къщи. Съобщено е за смъртта на над сто души, а няколко стотици хиляди са разселени.

Редактор: Яна Баярова

Индия изпраща мисия до Марс през 2013 г.

Индия планира да изпрати мисия до Марс през идната година. Делхи възнамерява да изстреля орбитална сонда, която да изучава климата и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com