Какви са рисковете за националната сигурност?

21935
Какви са рисковете за националната сигурност?

За първи път, при това – в изключително подходящ момент, в България се появява книга, която дава отговор на потребността на обществото от пълноценни знания за това как да се справя с рисковете и заплахите в съвременния свят. „Управление на риска в сигурността” (ИК „Изток-Запад”) на Юлий Георгиев въвежда читателите в модерната теория на риска, като я свързва със сферата на сигурността, с което провокира много въпроси към официалните институции.

Все по-често се оплакваме, че живеем в размирни времена, в които не се чувстваме сигурни и редовно задаваме въпроса: Достатъчно защитени ли сме днес? Една от основните човешки потребности, изложена в известната пирамида на Ейбрахам Маслоу, е тази за сигурността. Тя заема почетната втора позиция, изместена единствено от най-базисните потребности – физиологичните. Най-вероятно това е една от основните причини да се вълнуваме толкова силно от темата за сигурността и да изпитваме страх, когато животът и здравето ни са изложени на риск. „Управление на риска в сигурността” описва проблемите, свързани със сигурността и управлението на риска в България, предлагайки техните конструктивни решения.

Отдайте се на любовта на "Хартиеното момиче"

Новата порция от жанровия коктейл на изключително успешния европейски писател Гийом Мюсо носи името „Хартиеното момиче” (ИК...

Теорията на риска започва да се прилага в масовото управление във всички области на обществения живот в развитите демократични страни и системите им за сигурност от края на XX и началото на XXI век. Тя е една сравнително нова теория, като у нас процесът на управление на риска е внедрен в целия публичен, а до голяма част и в непубличния сектор с цел хармонизиране на законодателството ни с това на държавите-членки на ЕС и НАТО преди няколко години. От всички институции от сектор „Сигурност“ в България най-голямо внимание на управлението на риска отделя армията. Тази модерна управленска концепция, чиято полезност е безспорна, дава изключителни възможности за наблюдение и въздействие върху средата за сигурност. Тя мотивира към по-всеобхватно и активно отношение към проблемите в обществото, към непрекъснато съобразяване и реакция спрямо негативните въздействия на съществуващите многостранни рискови фактори, условия и обстоятелства в действителността... Книгата е предизвикателство към експертната общност и институциите в сферата на националната сигурност. Изданието за първи път свързва теорията на риска с принципите, процесите и механизмите в институциите като част от общия национален потенциал за ефективно осигуряване и гарантиране на сигурността на страната.

„Управление на риска в сигурността” е първото заглавие от новата поредица Матрицата отвътре. Авторът Юлий Георгиев е бил контраразузнавач и директор на Националната служба за сигурност в периода 1995–1997 г. Председател е на УС на Фондация „Риск Мениджмънт Институт – България“. Георгиев е хоноруван преподавател в УНСС по „Управление на риска в сигурността“ и „Международна и национална сигурност“. Автор е също на книгата „Българските специални служби с поглед към обединена Европа“, която излиза от печат през 2000 г.

 

Как умът превръща водата на клетките във виното на съзнанието?

Излезе от печат книга, която съчетава магията на изкуството с рационализма на науката и търси отговори, които векове наред са провокира...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com