Шокиращата истина за месната индустрия

8560
Шокиращата истина за месната индустрия

Храненето с месо е практика на човешкия род от прастари времена. Днес, за разлика от преди, все повече хора си задават въпроси от рода на: Какво е месото? Откъде идва то? Как се произвежда? Как се третират животните и до каква степен това е от значение? Един от питащите е и Джонатан Сафран Фоер. В своята книга „Да ядеш животни” (ИК „Изток-Запад”) той изследва множеството истории, с които оправдаваме хранителните си навици – фолклор и поп-култура, семейни традиции и национални митове, очевидни факти и завоалирани заблуди, – и как тези приказки могат да ни приспят до жестока забрава.

Темата за (не)яденето на животни стана изключително популярна и дискутирана през последните няколко години не само на Запад, но и у нас. Мненията „за” и „против” похапването на месо сред широката общественост са особено противоречиви. В много от случаите обаче доводите за яденето на животни в действителност не са доводи, а са изказване на лични предпочитания. И това в някаква степен е нормално във века на изобилието. Само че с всичкото това изобилие идва и особено трудният избор, пред който се изправяме – кое е качествено и кое не е, кое е полезно и кое вредно както за нас, така и за нашите деца и любими хора? Джонатан Сафран Фоер, в ролята на бъдещ татко, се наема да разбули спорадичните си съмнения, свързани с храната и най-вече с месоядството. Търсейки и откривайки сам отговорите на все по-големия брой въпроси, които изникват с всеки изминал ден, Фоер се натъква на шокиращи факти за храната, която консумираме. В „Да ядеш животни” той описва всекидневните ужаси на промишленото фермерство и излага аргументацията си срещу хората, които ръководят тази система толкова убедително, че може да накара всеки от нас не просто да се замисли дали да консумира продуктите на този бранш, но и да се откаже напълно от тях. В този смисъл книгата е едновременно шокираща, полезна и отваряща очите.

Трябва да се отбележи, че авторът далеч не цели да предложи поредната книга за вегетарианството – това е разказ-разследване за откровените и жестоки манипулации и вреди, на които всекидневно ни подлагат фермерите и производителите на месо. Яденето на животни води не само до здравословни и икономически, но и до социални и екологични последици. В „Да ядеш животни” Фоер излага пространно множество застрашителни факти за месоядството, а при подобни статистики за нас остава единствено въпросът: Какво можем да направим, за да променим нещата?

Може би няма „месо”. Има това животно, отгледано в тази ферма, заклано в този завод, продадено по този начин и изядено от този човек”, казва Джонатан Сафран Фоер.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com