Три нови заглавия от издателство "Сиела"

22663
Три нови заглавия от издателство "Сиела"

"Още тогава лисицата е била ловец" от Нобеловия лауреат Херта Мюлер.

Румъния в последните дни от режима на Чаушеску: приятелите се превръщат в предатели, други изчезват – вероятно убити; бившите директори стават учители, а администраторите – директори. Във вездесъщата атмосфера на страх и ужас учителката Адина, работничката Клара и музикантът Паул се опитват да оцелеят. Дори когато превратът е извършен, заплахата не е преминала. Лисицата продължава да ловува.

В жилището на учителката Адина е просната лисича кожа. Един ден тя намира опашката на лисицата отрязана, после едното задно краче, после едната предна лапа. По лисичата кожа тя разбира, че е заплашвана от румънската тайна служба Секуритате. Лисицата е ловецът.

Невероятен литературен сблъсък с ужасите на тоталитаризма: „Един роман за властта на деспотичните режими и играта им със страха, за това в какво страхът превръща хората. Книга за една далечна страна и за познатата ни атмосфера, създавана от Щази у нас. Един роман, който заслужава много читатели.” - Верена Ауферман, Зюддойче Цайтунг


 

Формат: 60/90/16

Обем: 200 с.

Цена: 13 лв.

Излиза: 26.03.2012

Превод от немски език: Мария Дерменджиева

 

"Всичко, което трябва да се знае за Първата световна война" от Хесус Ернандес

1914 - 1918. Сражения, личности, пълководци и решаващи събития от войната, която промени историята на ХХ век.

На 28 юли 1914 г. убийството на австрийския ерцхерцог Франц Фердинанд води до поредица от нелепи и противоречиви дипломатически совалки, в резултат на които избухва безпрецедентен по мащабите си военен конфликт. Една война, която определя развоя на събитията през целия ХХ век, предизвиква възхода на нацизма, създаването на Съветска Русия, войните в Близкия изток и превръщането на Съединените щати в световна сила.

Конвулсивният ХХ век не може да бъде разбран ако не се знае историята на Първата световна война. Но Великата война от 1914-1918 г. остава в сянката на Втората световна. На военния конфликт, който пламва след убийството на ерцхерцога в Сараево и в който за четири години загиват повече от двайсет милиона души, и до ден днешен не се отдава нужното внимание въпреки неговата непреходна историческа значимост.

Запознайте се с ужасяващите и изтощителни битки при Вердюн и Сома през 1916 г., както и с гръмките провали на съюзниците при Пътя на дамите или Пашенделе през 1917 г., в които безчувствени, надути и суетни офицери изпращат на сигурна смърт стотици хиляди войници.

“Сезонът на плашилото”

Днес е премиерата на стихосбирката “Сезонът на плашилото” на Едвин Сугарев. Това е книга за края, който е и начало; за вечн...

Първата световна война ражда митове и легенди, неразрешени загадки и мистерии, които дори век по-късно предизвикват въображението на любителите на военната история.

Разказ за Първата световна война, за онзи вълнуващ и изобилстващ от събития исторически период, в който ужасът на военния сблъсък прехвърля всякакви граници. Но независимо от всичко, само двайсет години по-късно урокът е забравен и пъкълът на Великата война не успява да предотврати избухването на нов, още по-кървав конфликт.

Хесус Ернандес, историк и журналист, е роден през 1966 г. в Барселона. Неговите задълбочени изследвания върху историята намират реализация в книгите му Стоте най-интересни истории от Втората световна война, Загадки и мистерии на Втората световна война, Операция Валкирия. Увлекателният му и забавен стил, съчетан с педантични и широки академични познания за събитията, правят книгите му пътеводител за всички, които се увличат по военната история.

Цена 16 лв.

Превод Петко Вълков

"Прелюбодейци" от Вида Огненович

Романът разказва историята на една четиридесетгодишна жена – Амалия Койич – преводач и литературен критик, която в зрелите ...

 

"Добавено лято" от Евгени Черепов

След десет години в чужбина главният герой Лъчезар Веселинов се завръща в България. Странна амнезия е покрила спомените му. На летището в София решава да тръгне на импровизирано пътешествие из страната, преди да се прибере в родния град.

Зареждат се любопитни, но и странни случки по пътя. С влак, пеш или на стоп, пътуването го води по познати и непознати места, където среща познати и непознати хора. Дали на най-високия връх на Балканите или по Черноморието, дали на почерпка за новородено в анонимно село или нощуващ в изоставена къща в Родопите, Лъчезар се радва на контролираното приключение, засипващо дълго таената носталгия. Паралелно с това, странната му амнезия частично се пропуква, откъслечни спомени се завръщат един по един, рисувайки картина на щастливо детство в родния квартал.

Въодушевлението от пътуването из България и от възвръщащата му се памет е помрачено от появявата на мистериозни мъже в тъмни костюми, които го следят из цялата страна. Мистериозен мъж в тъмен костюм наднича и от детските му спомени.

За негова радост тайнствените костюмари изчезват, когато пристига в родния град. Това му позволява да изживее най-щастливите си дни в стария квартал, в стария апартамент, със старите спомени и нова любов. Странните случки не спират и там, правейки родния му квартал твърде любопитно място за живеене. Място, където той се е чувствал и се чувства най-щастлив.

"Парфюми в четири сезона" от Калина Гарелова

Парфюмът е скъп предмет, който при употреба се превръща в невидими молекули. Когато го носим, не се вижда нито марката, нито цената му...

Място, където мъжете в тъмни костюми се появяват отново за една финална среща, която ще преобърне и преосмисли всичко случило се в романа.

Евгени Черепов е роден на 29.07.1981 г. в Стара Загора. Завършил е семестриално строително инженерство. Публикувал е разкази в сп. "КапиталLight", "Мъжът" и LiterNet, във в. "Литературен вестник", "Литературен глас" и "Сега", както и в литературния сайт "ЛитКлуб". Номиниран е в раздел Проза на конкурса за дебютиращи автори (LiterNet, 2006). Учавства като стипендиант на семинарите на фондация „Елизабет Костова” „Добавено лято” първия си роман.

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com