10 важни правила за контролиране на кръвната захар

37981
10 важни правила за контролиране на кръвната захар
Снимка: iStock/Guliver

Ако се отнасяте сериозно към здравето си, добре е да знаете, че има три неща, които трябва винаги да контролирате: кръвното налягане, сърдечната честота и кръвната захар. И колкото повече остаряваме, толкова по-трудно става поддържането им в норма.

Предлагаме ви няколко прости съвета, чието изпълнение няма да ви отнеме много време, но ще ви помогне да поддържате здравословни нива на кръвната захар. Но не забравяйте, че е необходимо да следите редовно нейните стойности и да се консултирате с лекар, ако е необходимо!

1. Заложете на средиземноморска диета

Така наречената средиземноморска диета се счита от лекарите за най-полезна не само за сърдечно-съдовата система, но и за контролиране на нивата на кръвната захар. Тя намалява риска от развитие на диабет с 21%.
Средиземноморската диета се основава на меню с плодове и зеленчуци, боб, ядки, пълнозърнести храни и зехтин. Редовната консумация на пиле (бяло месо) и риба също е разрешена.

2. Не пропускайте закуската!

Колкото по-често пропускате закуската, толкова по-големи са шансовете ви за развитие на диабет тип 2, според изследователи от университета в Минесота. Питателната закуска помага на тялото ни да поддържа нивата на захарта под контрол през целия ден.

3. Спортувайте

И силовите тренировки, и кардиото са еднакво полезни за нивата на кръвната захар и съответно за предотвратяване развитието на диабет. След тренировка мускулите абсорбират повече глюкоза от кръвта и по този начин тялото поддържа здравословно ниво на инсулинова чувствителност. Два часа и половина кардио или един час силова тренировка е препоръчителната седмична норма, към която трябва да се придържате.

4. Откажете се от заседналия начин на живот

Заседналият начин на живот ни убива по-бързо от пушенето или алкохола. Просто придобийте навика да ставате на всеки двадесет минути от бюрото и да правите поне двеминутна разходка или набор от упражнения - това е достатъчно, за да предпазите клетките си от инсулинова чувствителност.

5. Следете лекарствата, които приемате

Някои от обичайните лекарства, които сме принудени да приемаме, за да подобрим или поддържаме здравето си, могат да имат значителен ефект върху нивата на кръвната захар. Например, стероидите, които се предписват за контрол на астматични пристъпи; статините за регулиране на холестерола; както и диуретиците за понижаване на кръвното налягане. Ако приемате някое от тези лекарства, не забравяйте редовно да следите нивата на кръвната си захар.

6. Яжте овесени ядки

Овесените ядки съдействат за понижаване на кръвната захар. Съдържанието на фибри в тях ни помагат да останем сити по-дълго, но само при едно условие: те трябва да са направени от минимално преработени зърнени храни. Мюслито само ще навреди на здравето ви.

Това са храните, които повишават кръвната захар. Внимавайте с тях!

Повечето хора асоциират кръвната захар с диабет и други заболявания. Истината е, че кръвната захар е медицински термин, отразяващ конце...

По-добре е да си приготвите каша от овсени ядки и да добавите към нея сухи или пресни плодове.

7. Консумирайте достатъчно вода

Ако ви е трудно да приемате необходимото количество вода, добавете към нея парчета цитрусови плодове, мента, краставици или горски плодове. Получената освежаваща напитка не само ще утоли жаждата ви, но и ще помогне за поддържане на здравето ви.

8. Консумирайте плодове

Глюкозата е основно гориво за нашия мозък и ако искаме да останем енергични и продуктивни, не трябва да се отказваме напълно от сладкото. Но вместо на сладкиши е по-добре да заложим на плодове - сухи или пресни. Плодовата захар е много по-безопасна и освен това намалява желанието за консумация на захарни изделия.

Д-р Ваня Грозева: Има висока скрита заболеваемост от диабет, Covid-19 е отключващ фактор

Лечението на Covid-19 с кортикостероиди може да предизвика диабет тип 2. За повечето пациенти той е преходен, поясни в интервю за БНР д...

9. Откажете се от готовите сосове

Готовите сосове - майонеза, кетчуп и дресинги за салата, буквално са пренаситени с добавена захар. Откажете се от тях поне за известно време и сами ще почувствате разликата.

10. Откажете се от захарта и млякото в кафето ви

Колкото повече захар и мляко добавяте към кафето си, толкова по-малка ще е ползата от него и по-висок ще е рискът за вашето здраве.

Не забравяйте, че една чаша подсладено кафе може да съдържа толкова калории, колкото голяма порция десерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Съпруг в депресия: 7 съвета как да му помогнете

5 предимства на това да си егоист, за които всеки удобно забравя

Искате да сте млади и красиви? Добавете този продукт към диетата си

Ако имате изсъхнал козунак - ето какво да направите с него

Как трябва да съхраняваме козунаците, за да са меки най-дълго време

Какъв брой яйца се боядисват за Великден

Как да боядисаме красиви великденски яйца, на които всички ще се възхищават

Направете това, ако разтегнете връзки или изкълчите ръката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com