Да оцелееш 60 часа на дълбочина 30 м без кислороден апарат

19003
Да оцелееш 60 часа на дълбочина 30 м без кислороден апарат

Да, възможно е, смята преживелият го Харисън Оукън. Наистина, той разполагал с малък въздушен мехур, но въздухът в него не можел да стигне нито за дишане, нито за спасение от въглеродния диоксид.

На 26 май 2013 година в 4,50 часа местно време Харисън Оукън, готвач на нигерийския влекач Jascon-4, внезапно се оказал единственият жив човек на кораба. Както се случва понякога при буксирни операции, бордът бил залят от вълните и поради неспокойното море той се преобърнал. Десетте други членове на екипажа загинали.

Тъмна материя в Слънчевата система няма

Астрономите имат проблем. Когато изучават големи структури от Вселената, се получава, че за тяхното задържане заедно не е достатъчна гр...

В момента на преобръщането на кораба Оукън се намирал в тоалетната, което изиграло съществена роля в по-нататъшното развитие на събитията. Опитвайки се да излезе навън, той се сблъскал с мълниеносно прииждащата вода и се върнал в тясната тоалетна, където случайно бил останал въздушен мехур с височина 1,2 метра.

В този мехур героичният нигериец дишал през следващите 60 часа. Как? Защо? Нима това е възможно? Физикът Максим Умански от Ливърморската национална лаборатория (САЩ) внимателно разглежда случилото се и обяснява.

За оцеляване в продължение на два дни и половина на човек с масата на Харисън Оукън са му необходими около 27 кубически метра въздух. Но дори ако готвачът е разполагал с този въздух, той със сигурност би загинал от отравяне от въглеродния диоксид, отделян при дишането.

С обема въздух горе-долу нещата може да се наредят – обръщайки се, корабът е потънал на 30-метрова дълбочина, където въздухът се е свил от постъпващата вода около четири пъти. Но и тогава за оцеляване е бил необходим въздух с размери на куб със страни 1,8 м.

В тоалетната е било тъмно през всичките тези 60 часа, разсъждава физикът, и Оукън боже да е недооценил размерите й поради стреса. Готвачът твърдял, че тоалетната била много тясна и за да държи главата си над водата, му се наложило да се качи върху умивалника, иначе нямало да може да достигне въздушния мехур.

Какво са научните данни и можем ли да им вярваме?

Изразите „учените доказаха” и „според научни данни” станаха обществени – в изобилие се използват по време...

Добре, но какво да се прави с въглеродния диоксид? Както смята Умански, главната опасност дори не е била това, че неговата концентрация е можела да достигне смъртоносно значение. Дори сравнително малките 5% може да предизвикат загуба на съзнание, което явно не би позволило на потъналия да държи главата си над водата.

Ученият смята, че готвачът е оцелял само защото въглеродният диоксид добре се разтваря във вода – много по-добре от останалите съставки на въздуха, като да речем азот или кислород.

Оцеляването на нигериеца шокирало не само физика Умански. Водолазите, спуснали се до потъналия кораб два дни и половина след произшествието, очаквали да намерят само трупове, тай като от опит знаели, че никой не може да прекара 60 часа под водата и да оцелее.

Когато Оукън внезапно се показал пред тях и започнал да маха с ръце (доколкото това било възможно под водата), гмуркачите не повярвали на очите си.

Като цяло случаят с Оукън потвърждава старата истина: дори ако ви се струва, че спасението е невъзможно, това невинаги е така.

Когато алгоритмите управляват света

Изглежда, за първи път това се случило на 4 август 2005 година. Полицията в Мемфис (Тенеси) за три часа извършила толкова арести, че се...

 

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com