Ето защо жените от Изтока никога не изхвърлят водата при варене на ориз

13354
Ето защо жените от Изтока никога не изхвърлят водата при варене на ориз
Снимка: iStock/Guliver

Оризът е основната храна на много държави от далечния изток. В Европа се използва и за пълнени зелеви ролки и пълнени чушки, за приготвяне на оризова каша, гювечи и салати. За всички тези ястия оризът трябва да се свари, но какво да кажем за оризовия бульон? 

По правило не е необходимо специално да се приготвя оризова вода - това е естествен „страничен продукт“ от готвенето на ориз. Вярно е, че в някои ястия оризът абсорбира цялата вода и не остава течност. Така че, ако имате нужда от бульон, трябва да сварите ориза. За да направите това, сложете ориза в повече вода от необходимото. Няма да имате нужда от масло и сол. Имаме нужда от отвара, в която оризът ще даде съдържащото се в него нишесте, а не самият ориз (въпреки че след това може да се използва за готвене). Варете ориза на умерен огън за 20-30 минути, докато водата се превърне в млечна течност. 

Някои просто накисват ориза за 30 минути. във вода със стайна температура. Дългогодишните привърженици на оризовата вода - японците - настояват, че кипенето извлича повече нишесте от ориза.

Смята се, че оризовата вода е евтино и ефективно естествено средство за почистване, тонизиране и изсветляване на кожата, борба със слънчевите изгаряния и старческите петна. Азиатците ни уверяват, че ще има положителен резултат още след първото приложение. Ние наистина не вярваме в моментални cudesа, но признаваме, че оризовата вода наистина е способна да изглади кожата, да я почисти, да я укрепи. Лечебните свойства на оризовата вода са използвани от японски гейши, които ценят светлата (бяла) кожа.

При редовна употреба на оризова вода се казва, че хиперпигментацията или кафявите петна намаляват, тъй като отварата действа точно като всеки скъп изсветляващ серум или крем.

В Корея специални маски се прилагат върху лицето чрез смесване на оризова вода с малко количество лимонов сок и пшенично брашно. Има легенда, че дамите от кралския дворец по време на династията Чосон от 17-18 век. използвала оризова вода за избелване на кожата и се считали за несравними красавици.

Оризовата вода също помага при акне и възпаление, тъй като намалява зачервяването, а нишестето, отделено от ориза във вода, успокоява възпалението при екзема.

Какво казва науката за въздействието на оризовата вода върху кожата?

Изследванията показват, че оризовото вино, произведено с ферментирало оризово нишесте, има естествени слънцезащитни свойства. Оризовото вино също увеличава количеството колаген в кожата, което я прави еластична и помага за предотвратяване на бръчки. Други изследвания демонстрират ефекта против стареене на ферментиралата оризова вода върху кожата.

Оризовата вода укротява и подхранва косата

Смята се, че оризовата вода е способна да се грижи за косата, служейки като балсам. Японски учени потвърдиха този факт, като установиха чрез изследвания, че оризовата вода подобрява еластичността на косата и разресването.

Оризов бульон като здравословна напитка

Много азиатци вярват, че диетата с високо съдържание на ориз има ползи за здравето и насърчава дълголетието, а оризовата вода е част от тази диета.

Проучване, поръчано от седмично медицинско списание със солидна международна репутация установява, че оризовата вода помага за предотвратяване на дехидратацията. Това свойство на бульона е особено вярно през горещото лято. Наличието на минерали в тази течност помага да се осигури адекватна хидратация на тялото, като се попълват хранителните вещества, изгубени чрез потта.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето как да пръскате спрея за нос: тайна, която може би не знаете

Името на кого носи международното летище в Атина?

Как трябва да се варят великденските яйца?

Как се нарича страхът от високо?

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com