Ето защо са ни нужни най-малко 8 часа сън

1439
Ето защо са ни нужни най-малко 8 часа сън
Снимка: iStock

Навсякъде ни се повтаря, че трябва да си набавяме здравословните 8 часа сън на денонощие, за да се чувстваме здрави и организмът ни да функционира правилно. Обаче знаем ли защо са ни необходими точно 8 часа?

Знаете ли обаче, че например през 18 век, когато хората са си лягали около 20:30 ч вечерта, те са се събуждали в 2 сутринта, вършили са разни дейности като чистене, разходка или посещение на съседите, след което отново са си лягали за още няколко часа. Това спане 2 пъти през нощта е било нещо нормално за онзи период. Двунощният режим на сън ни е разкрит благодарение на историка от Вирджиния Роджър Екерх. Той установява, че хората не винаги са спали по 8 часа на вечер, а е имало период, в който хората са използвали 12 часа, разделени на два интервала за сън

Спане с възглавница между краката - полезно ли е?

Тази рутина е съществувала в действителност и можем да открием сведения за нея в различни документи, литература и лични архиви. Най-доброто време за важни решения и размисли се смятало времето между първия и втория сън. През това време хората обикновено правели и секс. Съществували са дори специални молитви, които са били предназначени да се четат в този промеждутък от време. 

Примери в литературата можем да прочетем при Джефри Чосър и неговите “Кентърбърийски разкази” или Роджър Екерх - “В края на деня. История на нощта”.

С модернизирането на света обаче този двунощен режим се превръща в отживелица и в загуба на време, което хората могат да си спестят и да го оползотворят за извършването на важни задачи сутринта например. 

Вредно ли е прекаленото спане?

Провеждани са и изследвания върху 15 мъже, които са подложени на двунощен режим. След първите две седмици те привикват към него и започват да се будят посреднощ сами. В периода между двата съна те са се чувствали много по-спокойни и релаксирани, така че те изобщо не се притеснявали от факта, че се будят нощем. Първият сън обикновено обхващал от 4 до 5 часа, а вторият - около 3-4 часа до сутринта. И по този начин те отново спят не повече от 8 часа, но си осигуряват и период, в който се чувстват изключително спокойни. Този период изключително наподобява медитативно състояние. 

В наше време може и да ни се струва изключителна загуба на време или нарушаване на качеството на съня, но тази техника може да спомогне на много хора, които са прекалено натоварени или стресирани в своето ежедневие да получат няколко часа релаксация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-полезните плодове през пролетта (СНИМКИ)

Спрете стареенето: 5 съвета за грижа за косата, които ще ви подмладят с няколко години

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com