Как да изгоним буболечките от дома си, без да използваме опасни химикали?

2963
Как да изгоним буболечките от дома си, без да използваме опасни химикали?
Снимка: iStock

Мравки, хлебарки, паяци и какво ли още не могат да направят дома ни място, където да живеем в кошмар. Пролетта е време, в което се радваме на слънчевите лъчи, но всички такива гадинки също излизат навън. Преди обаче да посегнете към препарати, които са наситени с химикали, опитайте тези безопасни природни начини за справяне с насекомите.

Можете да използвате капани срещу хлебарки и мрежа за защита от комари, деритивни спрейове за дървеници и етерични масла срещу мравки и всичко това без никакви странични ефекти.

Когато у дома се появи проблем с дребните вредители, повечето от нас започват веднага да пръскат със спрей. Малко обаче знаят, че пестицидите в тези препарати са по-вредни за нас, отколкото за тях. Те остават за дълго време по мебелите и могат да предизвикат различни алергични реакции, обриви и дори да се стигне до увреждане на нервната система.

Природните продукти имат далеч по-малко странични ефекти от останалите. Затова и се препоръчват за честа и продължителна употреба. С тях трудно можете да получите алергична реакция или друг вид неразположение.

Комарите от друга страна са упорити и досадни същества. За тях обаче трябва да се вземат мерки, тъй като пренасят различни болести, вирусни заболявания и дори са способни да причинят истински епидемии.

За щастие лесно можете да се отървете от тях. Просто използвайте комарници. Все пак успешно средство срещу тях са комарниците и етеричните масла и ароматните свещи. Маслата от цитронела, лимонена трева, евкалипт, лавандула, мащерка, босилек, здравец и мента гонят комарите надалеч.

Научете се да забелязвате тези буболечки, които ЩЕ РАЗВАЛЯТ почивката ви

Дървениците не просто ще развалят престоя ви – този лош късмет може да ви последва вкъщи, защото дървениците могат да се закачат ...

Дървениците са изключително упорити и устойчиви на повечето пестициди. Те могат да се премахнат сравнително бързо и лесно с топлинна обработка. Доказано е, че температура от 48 градуса гони буболечките надалеч, но за това трябва да се посъветвате със специалист. Пожарът ще ги изгони, но ще ви създаде и други ядове. Затова доста  по-успешен метод за борба с тях са отново етеричните масла. Използвайте спрей от евкалипт. Пръскайте в продължение на една седмица и дървениците ще изчезнат.

Макар да изглеждат безобидни от всички насекоми, мравките могат да бъдат наистина голям проблем. Ефективен срещу тях е екстрактът от канелени листа. Основният екстракт на канелата – трансканелен, има много силен и инхибиращ ефект към мравките и ги гони надалеч.

Хлебарките наистина са много упорити. Все пак те са единствените, които са успели да оцелеят след ядрена атака. Затова при тях ще ви е нужен систематичен подход. Първо почистете къщата си много грижливо и се старайте да не оставате остатъци от храна. Ефективен начин е да смесите течен препарат за съдове с вода и след това да напръскате хлебарките. Сапунената вода блокира дихателните пътища и те умират след няколко часа.

По-ефикасен метод е да смесите борна киселина със захар. Оставете сместа на различни скрити места в къщата си и потърсете пукнатини и цепнатини око кухненската мивка, където може да има остатъци от храна. Борната киселина може да предизвика раздразнение и при хората, така че я дръжте на места недостъпни за деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да се държим с мъж който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com