Как да спите по-добре, когато сте на непознато място?

4725
Как да спите по-добре, когато сте на непознато място?
Снимка: iStock

Добрият сън може да е предизвикателство, особено когато се намирате в непозната среда. Независимо дали пътувате по работа или за почивка, адаптирането към ново легло и обстановка може да наруши обичайния ви режим на сън. За щастие има няколко стратегии, които можете да използвате, за да си осигурите спокоен сън, дори когато сте на непознато място.

На първо място от съществено значение е да създадете позната среда за сън, доколкото е възможно. Вземете със себе си любимата си възглавница или одеяло, за да добавите нотка на комфорт и познатост към пространството за спане. Наличието на тези познати предмети може да сигнализира на мозъка ви, че е време да се успокоите и да се отпуснете, което улеснява прехода към сън.

Поддържането на постоянен график за сън е от решаващо значение, дори когато сте далеч от дома. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, за да регулирате вътрешния часовник на тялото си. Тази последователност помага на тялото ви да се адаптира към новата часова зона и спомага за по-добро качество на съня. Ако пристигнете на местоназначението си и все още е светло, помислете за излагане на естествена светлина, за да възстановите циркадния си ритъм.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Намалете до минимум излагането на електронни устройства преди лягане. Синята светлина, излъчвана от смартфони, таблети и лаптопи, може да попречи на производството на мелатонин - хормона на съня. Създайте си режим преди сън, който включва дейности, които отпускат съзнанието ви, като четене на книга, топла вана или леки упражнения за разтягане. Това ще даде сигнал на тялото ви, че е време да се успокои.

Обърнете внимание на средата, в която спите. Направете стаята възможно най-тъмна, като използвате затъмняващи завеси или маска за очи, за да блокирате светлината. Намалете шумовите смущения, като използвате тапи за уши или машина за бял шум. Ако сте чувствителни към температурни промени, регулирайте термостата или използвайте допълнителни одеяла, за да създадете комфортна среда за сън.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Ограничете приема на кофеин и алкохол, особено в часовете преди лягане. И двете вещества могат да нарушат режима на съня ви и да допринесат за неспокойни нощи. Вместо това изберете успокояващ билков чай или топло мляко, за да отпуснете тялото си.

Помислете дали да не вземете със себе си помощни средства за релаксация като етерични масла или малък дифузер. Аромати като лавандула и лайка са известни със своите успокояващи свойства и могат да помогнат за създаването на спокойна атмосфера, благоприятстваща съня.

Като включите тези стратегии в ежедневието си, можете да подобрите шансовете си за спокоен нощен сън, дори когато сте далеч от домашния уют. Не забравяйте, че ключът е да създадете благоприятна среда за сън и да поддържате здравословни навици за сън, което ще ви позволи да се събудите освежени и готови да се справите с приключенията на деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 15 май /валутен калкулатор/

Как да освежите уморените клепачи: процедури, които определено помагат

Свеж вид: 10 начина да освежите насълзените очи

Модните грешки, които визуално ще ви направят по-дебели

4 признака на женска небрежност, които отблъскват мъжете

Защо младите мъже харесват по-възрастни жени: 9 причини

5 досадни навика, които слагат край на връзките – имате ли ги?

Знаете ли какви жени уважават мъжете най-много?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com