Как да замразим зелени подправки?

24734
Как да замразим зелени подправки?
Снимка: iStock/Guliver

Конкретни зелени подправки, подходящи за фризера, са копър, магданоз, зелен лук, целина, кориандър. Също киселец и маруля. По принцип, всичко зависи единствено от вашите кулинарни предпочитания. За замразяване можете да използвате кутии, торбички, готварско фолио, буркани. Не са подходящи хартия, тънък полиетилен, кутии от метал, кутии без капаци.

Метод 1: Екологичен. Най-екологичният начин е замразяването в стъклени буркани. Процедурата е следната. Първо, откъснете листата на съответната билка. Изхвърлете стъблата, те няма да са полезни. След това напълнете буркана до върха, но не го тъпчете, в противен случай няма да можете да откъснете необходимото количество, когато ви потрябва – всичко ще е замръзнало в една маса. Този метод е по-подходящ за подправки с дребни листа, но марулята, например, не може да бъде замразена така.

5 подправки, които са полезни за СЪРЦЕТО

Ако има нещо, без което не можем, когато става въпрос за приготвяне на вкусна храна, то това са подправките. Всеки ден те са част от на...

Метод 2: Порционен. Един от най-удобните варианти е замразяването на порции - така не е необходимо да изваждате от фризера цялата кутия и да се опитвате да отскубвате необходимото количество. Основният инструмент в случая са малки пакетчета или найлонови „възелчета“.

И така, нарежете на ситно подправката, поставете необходимата част в ъгъла на найлонова торбичка или плик, изстискайте въздуха и завържете възел, в който остава и самата подправка. Следващата „порция“ се наслагва върху възела, връзва се нов възел и така до края на найлоновия пакет или торбичка. Получаваме своеобразен „гердан“ от възли, който слагаме във фризера. Когато ни потрябва, просто отрязваме толкова възелчета, колкото са ни необходими.

Метод 3: Снопчета. Мързелив начин, който е идеален за заети домакини, тъй като в този случай подправките не трябва да се режат. Дори стъблата се използват. Всичко, което трябва да направите, е да отделите снопчетата, да ги поставите в найлон и плътно да ги стегнете. Накрая отрежете излишния найлон. Само не забравяйте да изтласкате излишния въздух, за да се съхраняват по-добре билките.

Метод 4: Зелени кубчета. За този вариант на порционно замразяване ще ви трябват форми за лед, кутия с капак или плътна найлонова торбичка. Подправките режем на ситно, разпределяме във формите и ги заливаме с малко количество охладена вода. Може и без вода - но с нея се образуват истински кубчета лед. Напълнената форма трябва да се постави във фризера за през нощта, а на сутринта извадете всички кубчета лед с подправките в тях и ги преместете в кутия за съхранение.

Защо опитните домакини слагат лука във фризера?

Лукът се използва за приготвянето на голяма част от ястията, които ежедневно консумираме. Невъзможно е да си представим салата или люб...

Метод 5: Със сол. Този метод значително удължава срока на годност на билките. Заготовката може да лежи в камерата цяла година, ако възникне такава необходимост. Има обаче недостатък - такива подправки далеч не са подходящи за всички ястия и в повечето случаи се добавят към гореща храна, но не вървят добре със салати.

Нарежете подправките, претеглете и добавете 30 грама едра морска сол на всеки 400 грама подправка. Разбъркайте добре, но не натрошавайте. Оставете за няколко часа, като от време на време разклащате, така че солта да попие в цялата зеленина, а да не остане отгоре. Накрая опаковайте зелената подправка в буркани или малки кутии и ги поставете във фризера.

---

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Стихотворение за 19 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 19 април 2024

Таро хороскоп за 19 април 2024

Стъпки в пясъка: Притча, която всеки християнин трябва да прочете

Да имате приятелка от тези зодии е истински дар

Какво е сомнилоквия и колко хора са засегнати от този феномен?

Как се наричат нишките в банана и напълно безопасни ли са за здравето ни

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 19 април /валутен калкулатор/

Скрити лимонки: Това са наистина най-сексуалните зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно