Как и с какво трябва да се храним според професията

2547
Как и с какво трябва да се храним според професията
Снимка: iStock/Guliver

Ситуации на напрежение, стрес, изпълняване на графици, нощни смени на труд, нездравословно и нередовно хранене, дълги часове без прием на вода... всичко това е една малка част от рисковете на различните професии. И ако бъдем невнимателни към нашето здраве, професията, която упражняваме може да бъде опасна за него. Защото всеки вид работа по някакъв начин ни излага на опасности за здравето на всеки трудещ се човек.

За да бъдем в баланс и да намерим правилния начин за разтоварване от стреса в края на работния ден /и не само/, освен спорт, йога и други, трябва да обърнем особено внимание на нашата диета и това, което ядем. Кои са храните, които трябват да присъстват в нашето меню, спрямо професията ни?

Става ли ти тежко след хранене? Избегни това неприятно чувство!

В ежедневната забързана рутина, когато сме ангажирани с работа и грижи, често не обръщаме толкова внимание на храненето, колкото би тря...

Диета за повишаване на концентрацията и срещу стрес

Тук най-важната нужда е от омега-3 мастни киселини, които ни предпазват от раздразнителност, умора, а също така имат благоприятен ефект върху роговицата на очите. Не забравяйте същи така да си осигурите особено важния магнезий.

Освен, че укрепва нервната система, той намалява умората и помага за добрата концентрация и участва активно в повече от 250 процеса, случващи се в тялото. Добри хранителни източници на тези миркоелементи са бобови растения, спанак, риба, какао /натурално обаче/.

Ако работите продължително на крак

Такива професии са наистина много, изисквайки от работещия да прекарва цялото работно време на крак. Това натоварва много краката, повишава се многократно рискът от разширени вени, а при постоянно статично натоварване без движение, ставите ускоряват развитието на артроза и артрит. На този риск са изложени продавачи, фризьори, готвачи, рецепционисти и други.

Това ще ви ИЗУМИ! Защо НИКОГА не бива да се храним прави?

Храносмилането е изключително важен процес и от него зависи дали храната, която консумираме, ще донесе облаги на тялото ни. Нужно е все...

За такива хора безспорно най-важното нещо е контрола на собственото тегло. Следователно тук става въпрос за нискокалорична диета. Трябва да се набляга на храни като горски плодове, френско грозде, ябълки, аспержи.

Ако работите в шумна среда

На шум са изложени работници във фабрики, шофьори, учители, пилоти, стюардеси, строителни работници... Освен че това се отразява на слуха, натоварва и изключително много нервната система.

В менюто най-важни са магнезий и омега-3 мастни киселини, но не трябва да липсва и листни зеленчуци, риба, сурови ядки, цитрусови плодове, чисто месо, кисело мляко, сусамов тахан. Тези храни осигуряват важните антиоксиданти, които от своя страна се борят успешно с вредното въздействие на свободните радикали.

Не на последно място трябва да се следи стриктно приема на сол, преработени храни и меса, захар. Заедно със стреса, тези храни повишават риска от наднормено тегло, сърдечни заболявания, пред диабетно състояние.

Какво ще се случи, ако напълно се откажете от хляб?

Руският диетолог и ендокринолог Алена Боредо обясни пред РИА Новости какви изменения настъпват в организма, ако се изключи от менюто хл...

Не забравяйте и да хидратирате тялото си, без значение от вашата професия. Пийте достатъчно вода, пресни сокове, билкови чайове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com