Кои хора са характерни за Шопската фолклорна област?

814
Кои хора са характерни за Шопската фолклорна област?
Снимка: iStock

Фолклорът е неразделна част от историята, традициите, обичаите на българите. Той разкрива културата и ценностите ни. Нарича се още народно творчество и обхваща приказки, песни, пословици, поговорки, гатанки, танци, легенди, предания, обреди. Хората са фолклорни танци, характерни за страната ни.

Те се различават по своя характер и стил, по облеклата, ритъма, бързината, начина на изпълнение, движенията в различните части на страната, като най-общо България е разделена на 6 фолклорни области – Шопска, Тракийска, Родопска, Пиринска, Добруджанска, Северняшка, за всяка от които са характерни различни хора. Кои хора в Шопската фолклорна област са предпочитани, играни и характерни за нея и  с какво се отличават те, ще разгледаме сега.

Шопите – откъде произхождат?

Между 7-ми и 12-ти век се е формирала шопската етнографска група. Процесът е дълъг, многопластов, сложен, продължил през вековете, а не еднократен акт. Защо носят названието шопи и до днес остава загадка, като предположенията са различни и нито едно не се основава на доказателства, поради което остава в сферата на вероятностите.

Спорове има и относно произхода на шопите – съществуват различни теории, според които шопите произхождат от номадско тюркоезично племе, от древното тракийско племе „сапеи“, от славяните и др. Независимо от произхода си, те носят черти от културата на печенегите, траките, славяните и прабългарите, като най-многобройни при формиране на шопската етнографска група са били славяните, дали крайния облик на шопите.

Кои са фолклорните области в България и с какво е известна всяка?

Песните и танците на шопите

Шопските народни песни се отличават с двугласно пеене, като лесно може да ги познаете по това, че вторият глас се опитва да заглуши първия. Най-характерните за тази фолклорна област народни инструменти са гъдулката и гайдата, а за шопските народни танци са характерни движения, насочени надолу – към земята, приличащи на тъпчене и мачкане на нещо или някой върху нея, както и движения, насочени нагоре – като стремеж за откъсване от земята. Тези движения олицетворяват борбата на шопа и ликуването, радостта, гордостта от победата.

За хората, характерни за Шопската фолклорна област, част от която са софийски, ихтимански, самоковски, кюстендилски, годечки район, е характерно т.нар. „натрисане“. Макар да изглежда като силно раздрусване на раменете, натрисането се дължи на отсечени и динамични движения в краката, характерни за шопските хора.

Приклякането и пружинирането също са част от хората, характерни за Шопската фолклорна област. Важна отличителна черта на всички хора от Шопската фолклорна област е и контрастът между двата вида движения, с които са изпъстрени шопските танци – основни и действени.

Шопските хора са бързи, изпълнени с емоция и движения, които бързо се сменят и редуват, живи и динамични са, за да бъдат танцувани, трябват енергия, настроение, темперамент. Важна е и издръжливостта – хората са толкова наситени с движения, бързи и енергични, че не всеки може да издържи шопското хоро до края му. А кои всъщност са тези хора, най-характерни за Шопската фолклорна област?

Знаете ли колко са фолклорните области в България?

 Хора, характерни за Шопската фолклорна област

Едно от най-популярните, характерни за Шопската фолклорна област и разпознаваеми хора, е „воденото“ хоро „За пояс“. Може да го срещнете с различни имена – „Търчано“, „Селско“, „Мелничката“ и други, но това реално е едно и също хоро, заемащо централно място в Шопската фолклорна област.

Други хора, характерни за Шопската фолклорна област и играни най-често именно там, са: „Шопско хоро“, „Петруно“, „Граовско хоро“, „Касапско хоро“, „Четворно хоро“, „Трънско хоро“, „Бистришка копаница“, „Дилмано“ и други.

Всички те носят характерните белези и отличителни черти на шопските народни танци, на шопския фолклор. Те са богати на движения и емоции, бързи, ритмични, носещи духа и традициите на шопите, свързани с начина им на живот, поминък и история. Макар да са характерни за Шопската фолклорна област, днес те се играят в цялата страна от любителите на народните танци по събори и увеселения с народна музика и хора. Ако не владеете нито едно от тях, поне се насладете на изпълнение на други, умеещи да танцуват шопските хора – преживяването си заслужава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Таро хороскоп за месец МАЙ за всяка зодия

Изследователи: Лимбалните кръгове са добър показател за сърдечносъдовото здраве

Изследователи: Използването на белина е свързано с по-голям риск от смъртоносно белодробно заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!
Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Православните вярващи ще празнуват Великден на 5 май. Един от основните символи на този важен християнски празник са шарените яйца. Обаче традиционните...