Кои са най-вредните за блестящата усмивка храни и как да я опазите?

1904
Кои са най-вредните за блестящата усмивка храни и как да я опазите?
Снимка: iStock

Здравата блестяща усмивка е една от най-добрите украси на лицето ви. Върху здравето и цвета на зъбите ви влияят редица фактори – здравословно състояние, наследственост, вредни навици, грижа за зъбите, стоматологична грижа, гени, но и консумираната храна – нещо, което често се пропуска и на което малко хора обръщат подобаващо внимание.

Като изключим захарта, известна на всички с неблагоприятното си въздействие върху здравето на зъбите, и кафето – основен причинител на нежелано оцветяване на зъбите, повечето хора не знаят кои храни влияят положително на оралното състояние и кои пречат за постигането и поддържането на здрава и блестяща усмивка.

7 причини да спрете бързите храни

Всички много добре знаем, какво точно представляват „бързите храни“. В забързаното ежедневие на всеки един човек бързите хр...

Кои са най-вредните храни за зъбите и какво да направите?

Според специалистите по дентално здраве на първо място са сладките храни, съдържащи захар. Не можете без сладко? Избирайте сладки, които сдъвквате и гълтате бързо, а не смучещи бонбони  и близалки, които остават дълго в устата ви. И не забравяйте да измиете веднага след това зъбите си. Друго решение е да избирате сладки храни с подсладители или да заместите сладкишите с плодове, които може да хрупате като ябълките и да допринесете за здравето на венците си. Други вредни храни и напитки са:

  • Безалкохолните – и тези със захар, и тези без. Всички газирани напитки съдържат киселина, вредна за здравето на зъбите ви.
  • Кисели краставици и като цяло мариновани храни. В маринатата се слага оцет, който е вреден за поддържането на блестяща и здрава усмивка. Той води до оцветяване и износване на емайла на зъбите. Ябълковият оцет е добре известен със своите детоксикиращи свойства, но е силно кисел и може бързо да ерозира зъбния емайл. Решението е изплакване на устата с вода след консумация.
  • Бялото и червеното вино съдържат ерозивна киселина, която омекотява емайла. Те мога да навредят на зъбите ви. Червеното съдържа и танини, които могат да ги оцветят неприятно и трайно. Изплаквайте устата с вода след прием на вино. Ще помогне и измиването на зъбите ПРЕДИ консумацията на вино. Това ще намали плаката до минимум, а съответно и виното, което ще се задържи по нея.
  • Някои цитрусови плодове също са твърде кисели за зъбите ви. Те не обичат грейпфрут и лимон.
  • Спортните напитки са сред най-вредните за зъбите ви – съдържат въглехидрати, захар, гъсти са и се задържат дълго върху емайла.
  • Стафиди и други сушени плодове. Те не само съдържат концентрирана захар, но и залепват по зъбите ви, което създава максимална опасност от образуване на кариес. Не пропускайте да измиете зъбите с четка и паста след консумация на полезните плодове.

Кои са най-полезните храни за здравето на устната ви кухина и зъбите?

  1. Ябълки. Те са чудесна гимнастика за зъбите и масаж за венците, когато са хрупкави, справят се успешно с плаката и лошия дъх.
  2. Листните зеленчуци съдържат много калций, допринасящ за здравето на зъбите, както и витамини от група В, които помагат в борбата със заболявания на венците.
  3. Сурови моркови. Помагат за стимулиране на производството на слюнка, която естествено почиства устата ви, поддържат емайла здрав и предотвратяват развитието на кариес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 9 май /валутен калкулатор/

Три зловещи знака, че скоро ще ви сполетят неприятности: Ако ги забележите, пазете се

9 неща, които една богата жена никога не би носила

7 тайни за съблазняване на мъжете от най-известната куртизанка в историята

Защо проверяват японските ученички дали носят бельо?

Как да се отървете от миризмата на изгоряло у дома?

Защо носът и други части на тялото сърбят: възможни причини и народни предзнаменования

Ражда се нова ера! Ретрограден Плутон и преход на Плутон от Козирог към Водолей до 19 ноември

4 зодии, които ще намерят любовта през втората половина на 2024 г

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com