Кои зеленчуци губят полезните си свойства в хладилника

18384
Кои зеленчуци губят полезните си свойства в хладилника
Снимка: pixabay.com

Съхраняването на зеленчуците в хладилник е обичайна практика за удължаване на тяхната свежест и предотвратяване на развалянето им. Не всички зеленчуци обаче се възползват от този метод на съхранение. Някои зеленчуци могат да загубят полезните си свойства, когато са подложени на ниските температури на хладилника. Разбирането на това кои зеленчуци са чувствителни към охлаждането може да ви помогне да оптимизирате тяхното съхранение и да запазите хранителната им стойност.

Една от групите зеленчуци, които са склонни да губят полезните си свойства в хладилника, е групата на кореноплодните зеленчуци, като картофите и сладките картофи. Тези зеленчуци са богати на скорбяла и когато са изложени на ниски температури, скорбялата може да се превърне в захар. Тази трансформация не само променя вкуса, но и влияе на хранителния състав. При картофите например може да се намали съдържанието на витамин С, когато се съхраняват в хладилника за продължителен период от време.

Зеленолистните зеленчуци, друга категория зеленчуци, също могат да пострадат от неблагоприятните ефекти на охлаждането. Спанакът, зелето и марулята са примери за зеленолистни зеленчуци, които могат да повяхнат и да загубят хрупкавостта си, когато се съхраняват на студено. Освен това някои зеленолистни зеленчуци съдържат ензими, които с течение на времето могат да доведат до разграждане на хранителните вещества. За да запазите хранителните качества на тези зеленчуци, е препоръчително да ги съхранявате в чекмеджето за хрупкави зеленчуци или в херметически затворени контейнери.

Още: Зеленчукови кюфтенца с моркови: Много вкусни

Известно е, че доматите, които често се приемат за зеленчуци, но ботанически се класифицират като плодове, претърпяват промени в текстурата и вкуса си, когато се съхраняват в хладилник. Ниските температури могат да влошат аромата и вкуса на доматите, което се отразява на цялостното им качество. Освен това охлаждането може да доведе до намаляване на съдържанието на някои антиоксиданти, като например ликопен, който е в изобилие в доматите и се смята, че има различни ползи за здравето.

Авокадото, плод с висока хранителна стойност, който често се използва като зеленчук в кулинарията, е друг пример за продукт, който може да бъде негативно повлиян от охлаждането. Авокадото узрява най-добре при стайна температура, а след като узрее напълно, може да се съхранява в хладилник, за да се забави по-нататъшното му узряване. Съхраняването на неузряло авокадо в хладилник обаче може да възпрепятства процеса на зреене и да доведе до по-слабо ароматна и кремообразна текстура.

Не всички зеленчуци виреят добре в студените помещения на хладилника. Кореноплодните зеленчуци, зеленолистните зеленчуци, доматите и авокадото са примери за продукти, които могат да загубят полезните си свойства, когато са изложени на ниски температури. За да се запазят хранителната стойност, вкусът и текстурата на тези зеленчуци, е изключително важно да се разберат специфичните им изисквания за съхранение и да се изберат алтернативни методи, като например съхранението им на хладно и тъмно място или използването на специализирани съдове за съхранение. Като се съобразявате с тези съображения, можете да направите информиран избор за начина на съхранение на зеленчуците и да увеличите ползите за здравето им.

Източник: NIB

Още: Зеленчуци, които имат повече калций от млякото?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Родени с късмет: На тези зодии всичко им се случва с лекота

Какво е истинското име на Марк Твен

Научете най-щастливия ден за всяка зодия от седмицата, 29 април - 5 май

Извън Атина: Кой е най-големият град в Гърция

Къде се намира най-високият водопад в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com