LEGO – историята на най-успешната компания за играчки в света.

22977
LEGO – историята на най-успешната компания за играчки в света.
Снимка: emag

Преди 87 години не много хора са си мислели, че играчки под формата на няколко „тухлички” за строене, ще станат толкова известни по целия свят, че ще бъдат в състояние да генерират милиарди долари приходи.

Днес LEGO е не само, че е най-голямата компания в областта на играчките в целия свят, но и се радва на популярност, която малцина брандове успяват да постигнат: играчките са обичани както от възрастни, така и от техните деца и притежават безкомпромисно верни фенове.

От 1932 насам компанията развива и успява да запази мотото си „играй креативно”. На 80-тата годишнина LEGO разшири своето верую до: „Въображението на едно дете може да превърне LEGO в абсолютно всичко на този свят. Единствената граница е самото въображение”.

За Lego обаче не винаги времената са били леки, както и успехът не винаги е бил верен спътник на датските създатели на играчки. В определен момент дори компанията се е намирала на ръба на фалита.

Lego става най-голямата компания за играчки в света само за няколко години след пускането на популярното филмче The Lego Movie. Приходите от него издигат  Lego дори над компанията Mattel ( произвеждаща играчките Барби, Фишър Прайс и др.). Това се случва преди около пет години.

Успешната история на LEGO е доста любопитна. Компанията е основана от Оле Кирк Кристиансен през 1932 година в малкото градче Билбунд, Дания, където до ден днешен продължава да се намира седалището на LEGO. Името LEGO произхожда от датските думи „leg godt” или „играй добре”. Кристиансен бил дърводелец, но когато Голямата депресия връхлита страната и хората престават да търсят нови дървени мебели, започва да произвежда играчки.

В началото Кристиансен се насочва към производството на играчки от дърво, както и колички или йо-йота. Едва през 1940 започва да произвежда играчките, които познаваме и днес. Тайната им се крие в матрица и апарат за инжектиране на пластмаса, чиито потенциал Кристиансен осъзнал още в самото начало.

Не Кристиансен обаче открил блокчетата за игра. По онова време на пазара вече съществували няколко подобни играчки, но датчанинът успял да направи друго: да накара тухличките да останат закачени една за друга, с други думи да ги „залепва” помежду им.

Ако откриете днeс оригинален комплект LEGO от онова време, тухличките в него биха си паснала с произведените днес. Това е така, защото с изключение на структурата на използвана пластмаса, тухличките LEGO са станали непроменени от тогава до сега. Използваните за производството на всяка тухличка LEGO матрици дават грешка от едва 0,002 милиметра. Поради този факт едва 18 части на всеки милион се считат за „отпадък”.

През следващите десетилетия популярността на LEGO започва да нараства. През 1966, след разговор с един колега, Кристиансен решава да въведе „системите” за игра освен обикновените тухлички Lego. С други думи – тогава са се появили различните „тематични” LEGO комплекти.

През 1968 е открит и първият Леголенд – развлекателен парк, разположен в близост до фабриката в Дания. Посетителите през първата година били 600 000. Днес съществуват шест парка Леголенд в целия свят, като още три са в строеж в момента.

За да завладее и още „по-млад пазар“, LEGO пуска серията Duplo през 1969. След това и мини фигурките – човечетата Lego. Те излизат на пазара през 1974. В наши дни Билунд има собствено летище, от където изпраща всички произведени от LEGO играчки по целия свят. Това е и второто по големина летище е в Дания.

В портфолиото на LEGO към днешна дата има 3000 уникални елемента в 50 различни цвята.

Преди не много време обаче LEGO изпада в затруднение. През 1992 компанията започва да губи популярност. През 2009 един от вицепрезидентите на LEGO разкрива в интервю за „The Telegraph”, че през 1992 печалбата започнала да спада, но компанията продължава да инвестира в бизнеса си както преди. Но пазарът на играчки претърпява пълна промяна благодарение на технологичните нововъведения.

През 1998 LEGO наемат експерт по рестартиране на бизнеса, без никакви познания в областта на играчките, който повежда компанията в грешна посока. Това е и  първата година, в която LEGO отчита загуби за близо 30 милиона долара. През 2004 загубите достигат 200 милиона.

Тогава датчаните започват да променят съдбата на компанията, след като си прицелват в нова таргет група: възрастните.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Диета за болен стомах: какво, как и кога можете да ядете

4 причини, поради които Скорпионът управлява зодиакалния кръг

От мрънкане и стрес: храни, които съдържат много магнезий

С какво се храни шаранът?

Любителка на животните обърка помпон от шапка с ранен таралеж и хукна да го спасява (СНИМКА)

Как да запазите спокойствие, когато всичко около вас предизвиква стрес

С какво се храни синигерът?

"Русият" шоколад на Франция срещу розовия на Швейцария: Кой ще спечели битката?

Кога е полезно жабуренето с кислородна вода?

Защо имаме вдлъбнатина между носа и горната устна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com