Младото вино Божоле 2017 пристига в София

7591
Младото вино Божоле 2017 пристига в София
Снимка: Havas

Днес, 16 ноември 2017 г. Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) за 12-та поредна година ще отбележи едно от най-големите събития за франкофоните по света – отварянето на първата бутилка на младото вино "Божоле", което традиционно се отбелязва на третия четвъртък от ноември. Тази година събитието ще се проведе в Националния исторически музей, като мястото подчертава връзката между френските и българските традиции.

Първата бутилка от новата реколта ще отворят Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, в ролята си на патрон на церемонията, и Стефан Делайе, председател на ФБТИК. Церемонията и тази година ще започне, следвайки традициите, с фразата Le Beaujolais Nouveau est arrivé! ("Новото Божоле дойде!"). Едва след официалното отваряне на първата бутилка и нейната дегустация, може да стартира продажбата му на световния пазар, според Закона за виното във Франция.

Откриха кога се е родило виното

Рожденото време на виното е около десет века по-рано, отколкото се смяташе досега. Това разкриват останки, намерени сред неолитни съдов...

София ще празнува посрещането на "Божоле Нуво" едновременно с Париж, Токио и Ню Йорк, както и с други големи градове в над 100 държави в целия свят. В този смисъл, това е единственото вино, което прекрачва границите и обединява милиони хора по света в една страхотна традиция.

Събитието познато като "Beaujolais Nouveau" се отбелязва в 111 страни, а темата му тази година е "Младото вино Божоле по света", тъй като с организацията на посрещането му в София, Френско-българската търговска и индустриална камара поставя София сред световните столици и градове, които посрещат Божоле Нуво, като Париж, Ню Йорк и Токио. Прието е младото вино да бъде консумирано сравнително бързо след затварянето на бутилките.

Счита се, че първоначално виното с название за произход "Божоле" е консумирано от работниците по френските лозя в едноименния регион, за да отбележи краят на гроздобера. Постепенно то започва да се продава в кафета и бистра в Лион, както и други градове в областта, между градовете Макон и Лион. Традицията за отваряне на Новото Божоле всеки трети четвъртък на месец ноември започва през 1951 г., когато след много богата реколта на производителите от региона Божоле е разрешено да продават вино си един месец по-рано от началната дата на сезона за продажби на вина с название за произход.

Ивайловград е част от проект за топ 12 винено-кулинарни дестинации на България

Министърът на туризма Николина Ангелкова представят проект за 12 винено-кулинарни дестинации с името „Сподели България” пре...

Младото Божоле или Божоле нуво (Beaujolais nouveau) е червено вино, произвеждано от сорта грозде гаме във френския регион Божоле, Бургундия, който включва 72 селища, 2000 производителя и общо 13 000 хектара лозя. Това е младо вино, което се пуска за продажба само шест седмици след края на гроздобера, винаги в третия четвъртък на месец ноември.

Годишното производство на младо Божоле възлиза на около 200 000 хектолитра или 27 млн. бутилки, като почти половината (12,3 млн. бутилки) e предназначено за износ. Младото Божоле се посреща тържествено в 111 страни, сред които и България. Основните пазари са Япония с над 6 млн. бутилки, следвана от САЩ, Обединеното кралство, Канада, Германия, Китай, Белгия, Швейцария и Италия.

Нито един друг винарски регион в света не може да се похвали с толкова бърза продажба на толкова голямо количество вино за толкова кратък период от време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунака?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Лесно боядисване на яйца със салфетки - всеки може да го направи

За какво да внимаваме при варенето на яйца за боядисване

По какво може да се познае прясното агнешко месо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Ядат ли се листата на червеното цвекло?
Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Както е добре известно, желязото е основен минерал за здравето на човешкия организъм. Неговата основна функция е да пренася кислород чрез...