Направите косата си красива и блестяща без скъпи препарати

10171
Направите косата си красива и блестяща без скъпи препарати
Снимка: Shutterstock.com

Всяко момиче мечтае за красива и дълга коса. Но майката природа не е щедра за всеки, така че често се налага да търсим някакви допълнителни средства, за да постигнем желаното.

Стремежът постоянно да опитвате нещо ново е разбираемо и съвсем предвидимо – без значение дали е продукт на известна марка или старо народно средство. Във всеки случай важен е резултатът. Очевидно не бива да се отхвърля ефективността на който и да е метод, разчитайки само на предразсъдъците, ако има хиляди положителни примери за обратното. Днес просто ще споделим за един такъв метод - тинктура за коса базирана на оризова вода.

Изненадващо, но оризовата вода, която просто източвате след готвене, може да бъде тайната на силната, еластична и лъскава коса. Японците за първи път разбират това в края на 8 век. Жените от онази епоха имали коса с дължина до пода, която трябвало редовно да се мие с оризова вода, за да се стимулира дължината и силата ѝ. Тази практика не е само в Япония. Жените от племето Яо в днешен Китай все още подстригват косата си веднъж в живота, поддържайки отличното състояние благодарение на оризова вода. Така традиционното изплакване се използва от стотици години по една причина - работи перфектно.

Кой е най-вредният цвят за коса, който можете да ползвате

Как действа този метод?

Ефектът на оризовата вода върху здравето на косата се дължи на наличните в зърната аминокиселини, витамини, минерали и антиоксиданти, които влизат във водата при накисване или варене на суров ориз.

Високото съдържание на протеин възстановява увредените зони, намалява тяхната крехкост и повишава еластичността. Много жени също съобщават, че оризовата вода прави матовата коса по-блестяща и намалява фриза. Благодарение на разтвореното във водата нишесте, разтвора равномерно покрива косата и запечатва нейната кутикула, правейки повредените, прекалено порести косми по-леки и по-малко податливи на заплитане. Антиоксидантите подхранват и възстановяват увредените клетки, поддържат здрава среда на скалпа, предотвратяват загубата на коса и по този начин помагат за поддържане на обема.

Ето как да изберете НАЙ-доброто масло за своята коса

Как да приготвим оризовата вода?

Има три начина за приготвяне на оризова вода за коса: чрез накисване, варене или ферментация. За начало изплакнете и прецедете зърната, за да сте сигурни, че мръсотията е отстранена от повърхността им. След това или накиснете, или сварете чаша ориз в 4-6 чаши вода. За ферментирала оризова вода зърната трябва да се оставят във водата за два дни на тъмно и хладно място.

Как да използвате получената вода?

Първо измийте косата си с обикновен шампоан, след това нанесете оризовата вода върху влажна коса, като потопите главата си в купа или напръскайте разтвора с бутилка със спрей. Разнесете разтвора от корените до краищата и се уверете, че космите са напълно покрити с нея. Оставете така за 5 минути, след което изплакнете старателно. Повтаряйте процедурата не повече от веднъж седмично.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Коя е столицата на Киргизстан

Кога се минава под масата на Великден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com