Ритуали, с които ще заличите лошите спомени от живота си

10755
Ритуали, с които ще заличите лошите спомени от живота си
Снимка: iStock

Краят на всяка година и началото на следващата често е времето за направа на равносметка, в която много от нас си спомняме мигове, които бихме искали да заличим ако имаме тази възможност. Но за съжаление не е толкова лесно, дори и да са правени различни изследвания по този въпрос. Усилията на учените са свързани по-скоро с лечението на посттравматичния стрес от преживян тип насилие или шокиращи случки, чрез различни терапии в лекарска обстановка.

Има обаче и множество разработки на различни психиатри, като в тях описва, че е възможно да се подредят спомените по такъв начин, че начело да бъдат положителните такива.  Професор Блейк Ричардс от Университета в Торонто е на мнение, че процеса на забравяне работи като вграден в  паметта механизъм, който можем да направляваме.

Откриха нов механизъм за формиране на спомените

Учените от Югозападния медицински център на Тексаския университет са открили неврони, участващи във формирането на епизодичната памет в...

Той сравнява способностите на човек да си спомня като пътека в гората. Колкото се върви по нея, толкова тя става  по-забележима. Или иначе казано, когато човек често се връща към определен тип информация, това може да доведе до укрепването на невронните връзки като подтиква мозъка да предположи, че след като ни занимава толкова много, тя е с голяма важност за нас.

Професор Майкъл Андерсън от в Кеймбридж  пред Би Би Си твърди, че е възможно да тренираме своята памет. Той извършва проучване преди години, в което се  опитва  да докаже, че ако потискаме определен тип спомени, е възможно да ги превърнем в по-малко натрапчиви. Според други учени, нашето умение да забравяме се равнява на това на запомнянето, като за целта също са нужни определен тип тренировъчни процеси.

Но ако  става въпрос за периода на първите дни след празниците, нещата не са никак розови. Причината за това е  преживяната еуфория в големи количества около семейните събирания и купони с близки и приятели. Това донякъде изважда човек от неговия ежедневен режим и е нужно да мине време за да може да се върне и адаптира пак към него. Отделно човек е нужно да започне работа върху мислите си, по начин по който да ги подрежда по правилен начин, премахвайки от съзнанието  си всички спомени от негативен аспект.

Ако човек започне да мисли повече положително, а ежедневието му е пълно с много задачи, съпътстващи традиционно началото на всяка следваща  година, така поема риска да се откаже бързо  или това да му донесе стрес допълнително. Поради тази причина, добре е  да си създадем всекидневни ритуали, които да ни държат в кондиция и да ни помогнат да се чувстваме по-положително.

10 причини да не можете да се отърсите от спомена за бившия

Разделите са трудни за всеки участник в една връзка, но днес ще акцентираме на жените. Като нежния пол, те са по-емоционални и чувствит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тази притча ще преобърне живота ви

Стихотворение за 26 април 2024

Любовен съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 26 април 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com