Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

11457
Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН
Снимка: iStock

Резолюцията на ООН срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса, внесена от САЩ и Япония, не беше приета от Съвета за сигурност на ООН поради наложеното от Русия вето, предадоха ДПА и Ройтерс.

Проекторезолюцията получи 13 от общо 15 гласа в най-високопоставения орган на ООН. Китай се въздържа, Русия се обяви против, с което наложи вето като постоянен член на Съвета, посочва БТА.

Проекторезолюцията призоваваше всички държави, особено тези с голям космически потенциал, "да допринасят активно за постигането на целта за мирно използване на космическото пространство и за предотвратяване на надпревара във въоръжаването в космическото пространство и да се въздържат от действия, противоречащи на тази цел и на съответните съществуващи договори, в интерес на поддържането на международния мир и сигурност и насърчаването на международното сътрудничество".

Още: Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Русия пренася войната в Космоса

През февруари няколко големи американски медии съобщиха за констатации относно опитите на Русия да разработи противоспътниково ядрено оръжие, базирано в Космоса, което би могло да представлява заплаха за националната и международната сигурност. Резолюцията също така потвърждава задължението на всички държави, които са страни по нея, да спазват изцяло Договора за космическото пространство, "включително да не извеждат в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение, да не инсталират такива оръжия на небесни тела и да не разполагат такива оръжия в космическото пространство по какъвто и да е друг начин": Руско космическо ядрено оръжие: Крайната цел - удар по ядреното оръжие на САЩ

Тя подчерта тежките последици, които биха могли да възникнат в резултат на детонация на ядрено оръжие или използване на друг вид оръжие за масово унищожение в космическото пространство. Представителката на Вашингтон в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви, че подобна детонация може да унищожи хиляди сателити, управлявани от държави и компании по целия свят, "и да унищожи жизненоважните комуникационни, научни, метеорологични, селскостопански, търговски услуги и услуги за национална сигурност, от които всички ние зависим".

Изцяло контролираната от Кремъл руска държавна информационна агенция ТАСС отбелязва, че преди гласуването постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя е заявил, че документът има за цел да задълбочи разделението между членовете на Съвета за сигурност на ООН. Руската федерация и Китай предложиха изменение на проекторезолюцията, което предвиждаше мерки за предотвратяване на всички видове оръжия в Космоса, но то беше отхвърлено от Съвета за сигурност, твърди агенцията.

Още: Космическа надпревара: Кога и защо ще се завърнем на Луната? Говори д-р Светослав Александров (ВИДЕО)

Руската гледна точка: Одобряването на американско-японския проект за резолюция на Съвета за сигурност на ООН относно ядрените оръжия в Космоса е щяло да даде на САЩ свобода на действие по въпросите на международната сигурност, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви след гласуването, че "Съединените щати смятат, че Русия разработва нов сателит, който носи ядрено устройство", предаде Асошиейтед прес. "Русия нямаше да наложи вето на тази резолюция, ако нямаше подобни намерения", добави той.

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин заяви по-рано тази година, че Москва е против разполагането на ядрени оръжия в Космоса, припомня Ройтерс. "Нашата позиция е ясна и прозрачна: Винаги сме били категорично против и сега също сме против разполагането на ядрени оръжия в Космоса", увери той - също както политическите му марионетки говореха, че било лъжа и глупости, че Русия ще нахлуе в Украйна: Космическа ядрена заплаха от Русия спрямо САЩ: Тревогата тип "Междузвездни войни" в Конгреса

Договорът за космическото пространство от 1967 г. забранява на подписалите го страни, сред които са и Русия, и САЩ, да разполагат "в орбита около Земята обекти, носещи ядрени оръжия или други видове оръжия за масово унищожение".

Според трима източници на Ройтерс, запознати с резултатите от проучванията на американското разузнаване, Русия планира разполагането на космическа ядрена бомба, чието електромагнитно излъчване би извадило от строя огромни мрежи от спътници при детонирането ѝ. Говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби е заявил, че Москва все още не е разположила такова оръжие.

Използването на космическите комуникации и свързаните със спътници дронове във войната в Украйна служат като скорошни примери за изключителната роля на Космоса в съвременната война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Изследователи откриха повече от 1000 нови обекта в Слънчевата система

SpaceX падна край бреговете на Тампа, Флорида

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос