Русия иска да изпрати ядрено задвижван космически влекач на Юпитер

5359
Русия иска да изпрати ядрено задвижван космически влекач на Юпитер
Снимка: Getty Images/Guliver

Руската космическа агенция "Роскосмос" обяви, че планира да изпрати ядрено задвижван космически влекач до Юпитер през 2030 година, а пътуването може да отнеме повече от 4 години.

Това предаде руската държавна информационна агенция ТАСС след изказване на изпълнителния директор на "Роскосмос" Александър Блошенко във връзка с дългосрочните им планове и програми.

Le Figaro: Борбата за Космоса - част от новата Студена война

Изследването на Космоса отново стана актуално, „получи втори вятър“, пише журналистът от Le Figaro Никола Бавере. САЩ очакв...

"Общата продължителност на мисията ще бъде 50 месеца. Работим заедно с Руската академия на науките и правим изчисления за балистиката и полезния товар на този полет", каза пред репортери Блошенко по време на форума "Нови знания".

Това ще е първата мисия на руския ядрено транспортен и енергиен модул "Зевс". Той ще действа като мобилен източник на ядрена енергия за бъдещи космически кораби, които могат да се опитват да правят по-дълги пътувания в Космоса.

По време на изказването си Блошенко подробно описа амбициозното пътуване на "Зевс". Космическият влекач първо ще отлети до Луната, където ще освободи космически кораб, който ще продължи към Венера. След това ще използва Венера като гравитационна помощ, за да достави още един космически кораб, който ще направи свое дълго пътуване до Юпитер и един от неговите спътници.

Самият космически влекач ще разполага с 500-киловатов ядрен реактор и ще тежи до 22 тона, съобщава държавният вестник Sputnik.

Това е поредното съобщение от руската космическа агенция за амбициозна космическа мисия, запълвайки вече препълнения график до края на това десетилетие. Русия се стреми да създаде и собствена орбитална космическа станция извън Земята и да изпрати сонда на южния полюс на Луната до края на годината.

Дните на Венера са изненадващо дълги

Ако някога се хвърлите в леглото изтощени и се оплачете: "Това беше най-дългият ден в живота ми" – е, добре, че не сте на Венера....

Припомняме, че на 10 декември 2020 г. руската космическа корпорация "Роскосмос" подписа договор с проектантското бюро "Арсенал" за разработване на отделен космически влекач с ядрено захранване, наречен "Нуклон" (Nuklon), който да се използва за мисии в космоса. Проектът беше оценен на над 4,17 милиарда рубли (56.7 милиона долара), а датата на доставка е 28 юли 2024 година.

Космически кораб с ядрено захранване може значително да съкрати дългите пътувания на астронавтите в космоса. В момента космическите кораби разчитат на химически горива, слънчева енергия и гравитация за ускорение, посочва Insider.

Със съществуващите технологии двупосочното пътуване до Марс може да отнеме повече от 3 години. Според НАСА космически кораб с ядрено захранване може да намали това време на 2 години.

Подобни ядрени технологии могат да се използват и за захранване на бъдещи сателити и орбитални станции, пише Sputnik.

Русия не е единствената държава, която залага на ядрената енергия в Космоса. НАСА работи и върху атомна електроцентрала, която ще бъде създадена в Космоса, по-точно на повърхността на Луната.

НАСА подготвя сонда за изследване на хелиосферата на Слънцето

Изследване, финансирано от НАСА, подготвя изстрелването на сонда, която да изследва хелиосферата - тази защитна обвивка, която спуска н...

"След като технологията бъде доказана чрез демонстрация, бъдещите системи могат да бъдат мащабирани и множество елементи да бъдат използвани заедно за дългосрочни мисии до Луната и в крайна сметка до Марс", заяви ръководителят на отдела за ядрени технологии на НАСА Антъни Каломино пред CNBC още през ноември 2020 година.

Тогава Каломино отбеляза, че "способността да се произвеждат големи количества електрическа енергия на планетарни повърхности, използвайки повърхностна енергийна система на делене, би позволила мащабно проучване, създаване на човешки лагери и използване на ресурси на място".

Както Русия, така и САЩ залагат много на ядрената енергия в Космоса. Технологията не само би осигурила мощност за бъдещите станции, но и реакторите за ядрено делене биха позволили преодоляване на по-големи разстояния в нашата слънчева система за значително по-малко време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос