Дните на Венера са изненадващо дълги

10507
Дните на Венера са изненадващо дълги

Ако някога се хвърлите в леглото изтощени и се оплачете: "Това беше най-дългият ден в живота ми" – е, добре, че не сте на Венера. Учените, изследващи планетата в продължение на 15 години, най-накрая са изчислили продължителността на един ден на планетата с размерите на Земята - доста повече от нашия 24-часов цикъл. Всъщност един-единствен ден на Венера трае 5832,5 часа - или малко над 243 от нашите дни! Това разкрива Study Finds.

С киселинен дъжд и температура на повърхността, която може да втечни оловото, Венера не е най-гостоприемната планета. Изследователският екип от UCLA прекарал години, за да разбере как функционира планетата. Освен продължителността на деня, тяхното проучване разкрива и наклона на оста на планетата и размера на ядрото.

Учените са намерили признаци на живот на Венера?

Учени от университета в Кардиф (Великобритания) и Масачузетския технологичен институт (САЩ) са открили фосфин в атмосферата на Венера, ...

"Венера е нашата планета сестра и въпреки това тези фундаментални свойства оставаха неизвестни", казва в изявление авторът на изследването Жан-Люк Марго, професор в Калифорнийския университет. "Без точни данни за това как се движи планетата, всички бъдещи опити за кацане могат да бъдат на разстояние до 30 километра. Без тези измервания ние по същество летим на сляпо."

Земята и Венера имат много общи неща, тъй като и двете скалисти планети имат почти еднакъв размер, маса и плътност. И все пак те са се развивали по напълно различни пътища.

В 21 отделни случая от 2006 до 2020 г. Марго и колегите му насочват радиовълни към Венера от 70-метровата антена Голдстоун в пустинята Мохаве в Калифорния. Няколко минути по-късно тези радиовълни отскачат от Венера и се връщат на Земята.

"Използваме Венера като гигантска диско топка, като радиоантената действа като фенерче, а пейзажът на планетата като милиони малки отразители", обяснява Марго. "Ние я осветяваме с изключително мощно фенерче - около 100 000 пъти по-ярко от вашето типично фенерче. И ако проследим отраженията от диско топката, можем да заключим за свойствата на завъртането."

Основни неща, като например колко са часовете във венериански ден, предоставят критични данни за разбиране на различните истории на тези съседни светове. Промените във въртенето и ориентацията на Венера разкриват как масата се разпределя вътре. Познаването на нейната вътрешна структура от своя страна подхранва прозрението за формирането на планетата, нейната вулканична история и как времето е променило повърхността.

Венера може да е била подобна на Земята

Изследователи твърдят, че планетата Венера може би е била обитаема в продължение на 3 милиарда години, преди фатално събитие да е преди...

Новите радарни измервания показват, че средният ден на Венера трае 243,0226 земни дни - приблизително 2/3 от земната година. Те също така разкриват, че скоростта на въртене на Венера винаги се променя, така че дадена стойност, измерена едновременно, ще бъде малко по-голяма или по-малка от предишната стойност.

Екипът изчислил продължителността на деня от всяко от отделните измервания и наблюдавал разлики от поне 20 минути.

"Това вероятно обяснява защо предишните оценки не са били съвместими помежду си", казва Марго. "Тежката атмосфера на Венера, приблизително 93 пъти по-голяма от тази на Земята, вероятно е виновна за вариацията. Докато се плъзга по планетата, тя обменя много инерция с твърдата повърхност, ускорявайки или забавяйки въртенето ѝ."

Изследователите също така разкриват, че Венера се накланя на една страна с точно 2,6392 градуса, в сравнение с 23 градуса на Земята, подобрение на точността на предишните оценки с коефициент 10.

С тези много по-точни измервания на това как се върти Венера, екипът изчислил, че ядрото на планетата е с диаметър около 3500 километра и подобно на земното, макар че все още не може да се установи дали е течно или твърдо.

Има данни за живот в атмосферата на Венера

Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни с...

Сега учените смятат да насочат вниманието си към спътниците на Юпитер Европа и Ганимед. Много изследователи силно подозират, че Европа крие океан с течна вода под дебела ледена обвивка. Наземните радарни измервания биха могли да разкрият дебелината на евентуалната ледена обвивка.

Ще продължат и изследванията на Венера, като всеки следващ сигнал повдига още малко завесата над загадъчността ѝ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос