Ще познаете ли кой е измислил четката за зъби?

1817
Ще познаете ли кой е измислил четката за зъби?
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В свободното си време изобретателят на микроскопа Антон Льовенхук обичал да разглежда най-различни неща под обектива на своя магически уред. Един ден му хрумва да разгледа промивката от собствените си зъби. Любопитният Льовенхук бил изумен: той видял поле, осеяно с голям брой малки движещи се същества! Льовенхук е първият, който открива това и с право може да се счита за основател на денталната хигиена. Откривайки, че върху зъбите му има движещи се микроби, изобретателят внимателно избърсва зъбите си с кърпа и сол и отново приготвя промивка. Под обектива на микроскопа нямало микроби.

Льовенхук започнал да разказва на всички за своето откритие и рекламира кърпа със сол като средство за почистване на зъбите. Това била първата четка за зъби с прах.

Изобретатели, убити от своите изобретения

Дори древните хора от каменната ера е трябвало да прибягват до различни импровизирани средства, за да премахнат остатъците от храна от устната кухина. През човешката история хората са използвали различни средства за почистване на зъбите и освежаване на дъха – това са и клони от меки дървета, и ябълки, и всякакви плодове, но те не могат да заменят четката за зъби. Първата цивилизована четка за зъби се появява в древен Египет. Тази прабаба на съвременната четка за зъби е била пръчка с мини-ветрило в единия край и заострен връх във формата на стрела в другия.

През целия период на изобретяването на четката за зъби е имало много открития, свързани със заболявания на устната кухина, преди да се появи съвременната четка за зъби. Първите му трансформации започват през Средновековието.

7 от най-важните изобретения в историята

В Индия, на базара, вече можете да си купите такава четка от клон на дървото ним. Ако почистите клонката и дъвчете, натрошените влакна ще почистят идеално зъбите ви. Сокът, който се отделя при това, дезинфекцира добре зъбите и укрепва венците. Клон от ним, така да се каже, съчетава както четка, така и паста.

Модерната четка за зъби се появява благодарение на китайския император. По негова команда е построена първата четка. Влакната на китайските четки за зъби са направени от косми от задната част на врата на сибирски глиган, докато дръжките са от дърво или животинска кост. Това изобретение достигна до Европа, където по това време е не било обичайно да се мият зъбите. Преди това европейците са използвали клечки за зъби, направени от гъши пера, а по-богатите са използвали мед или сребро. Вълната и четините на животните се използват в производството на четки за зъби чак до наше време. След изобретяването на найлона, от него започват да се правят косми за четки.

Изобретения, които не носят никакви облаги на създателите си

„Прабабата“ на четката за зъби е била позната на древните римляни преди много години. След това те направили "четки" под формата на шпатула, изработени от меко дърво. Пастата за зъби се правела от черупки от стриди, мед и вода. Бедните хора си миели зъбите с пепел от огъня.

Едва в средата на 19 век е изобретена съвременната четка за зъби от д-р Чарлз Бас, а масовото производство на този хигиенен продукт започва в Америка през 1885 г. Оттогава тя зае толкова видно място, че през 2003 г. американците нарекоха четката за зъби изобретение №1 в списъка с предмети, без които не могат, оставяйки зад себе си колата, компютъра и мобилния телефон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com