Топ 10 на най-красивите места в Румъния

6131
Топ 10 на най-красивите места в Румъния
Снимка: iStock

Прекрасна природа, интересни градове, приказни дворци - с това Румъния става все по-притегателна сила за посетители от цял свят. Многобройни са местата, които заслужават да се видят, ето някои от тях.

1. Замъкът “Бран”
Разположен е в Карпатите, на около 50 км от Брашов. Представлява средновековна крепост, свързана с легендата за граф Дракула. Построен е през 1377 г., за да защитава Брашов от унгарците, а по-късно и от настъпващите османци. Замъкът е разположен на върха на хълм, от който се открива живописна гледка към едноименното село. Истинското име на Дракула е Влад Цепеш, известен с жестокостта си, особено към враговете си и крадците. Заповядвал осъдените да бъдат набучвани на дълги колове, докато не умрат от загуба на кръв. Местното население почита граф Дракула заради твърдостта, с която се изправя срещу османците и някои богати влашки семейства.

2. Замъкът “Пелеш”
Намира се близо до Синая. През 1866 г. принц Карл е обявен за крал на Румъния, а през 1873 г. започва строителството на неговия замък. Замъкът “Пелеш” е заобиколен от красиви гори, което прави мястото още по-красиво.

Топ 10 уникални природни забележителности в България

3. Град Брашов
Брашов е разположен в централна Румъния, в Трансилвания, между Южните и Източните Карпати. В периода 1951 - 61 г. носи името на Сталин. Всяка година в града се провежда фестивалът “Златен елен”. Сред интересните забележителности са Черната църква от 1383 г., Пояна Брашов - туристически комплекс, разположен в планината над града. В Брашон е издаден “Рибният буквар” на Петър Берон.

4. Манастирите в Буковина
Буковина е исторически район в Северна Румъния, където има 8 манастира от византийската епоха. Манастирите са построени по време на залеза на Византийската империя и впечатляват с красиви, цветни стенописи.
Най-известният от тях е манастирът Воронец, основан през 1488 г. Предполага се, че той е завършен само за 3 месеца и 3 седмици. Наричат го “Сикстинската капела на Изтока” заради интериорните и екстериорни стенописи.
Манастирът Сучевица е построен през 1585 г. и е един от последните, декорирани с фрески в Румъния. 

5. Сибиу
Прекрасният трансилвански град е истински скъпоценен камък, който задължително трябва да бъде посетен. Историческият център на града е обявен за обект от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Впечатлява с калдъръмени улици, къщи в пастелни цветове и добре запазена средновековна архитектура. Заслужава да се посетят Големия площад, Националния музей “Брукентал”. Сибиу е прочут с атрактивните си фестивал, сред които Международния театрален фестивал.

Топ 15 забележителности в България през зимата

6. Делтата на река Дунав
По-голямата част от делтата на Дунав се намира в окръг Тулча, Румъния. Делтата на Дунав е място, международно признато заради изключителната си природна стойност. Синият Дунав събира вода от голяма част от континента от праисторически времена. Делтата на Дунав е официално защитена, обявена за биосферен резерват в програмата на ЮНЕСКО. Включва много природни и научни резервати и защитени територии. Това е едно от най-дивите места в Румъния, където хората живеят в много разпръснати села и имат уникални културни връзки с екосистемата.

7. Сигишоара
Градът е разположен в историческия регион Трансилвания и е с население от около 30 000 жители. Символ на града е Часовниковата кула, построена през 1556 г. с височина 64 м. Днес в кулата се помещава Историческият музей. Тук е роден Влад Цепеш, известен като граф Дракула. Интерес представлява и Музеят за оръжия, разположен близо до родното място на граф Дракула. Град Сигишоара е включен в списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство.

8. Клуж Напока
Столицата на Трансилвания впечатлява с артистична атмосфера и студентска бохемска среда. В града се провеждат някои от най-известните фестивали за електронна музика в Европа.

9. Червеното езеро
Езерото, известно още като Лаку рошу, е естествено езеро, разположено в Източните Карпати. Образувано е през 1837 г. в резултат на обилни валежи и силно скално свлачище, които блокират планинската река, образувайки естествен язовир. Езерото има Г-образно форма и е дълбоко 10,5 м. Името му е свързано с местна легенда. На мястото на езерото имало пасище, където пастирите водели стада овце. Много хора и животни загинали по време на страшна гръмотевична буря, а водите на езерото се оцветили с кръвта им.

10. Букурещ
Наричат столицата на Румъния “най-добре запазената тайна на Европа”. Букурещ е най-големият град в страната и на Балканския полуостров.

Според легендата градът е основан на бреговете на река Дъмбовица от пастир на име Букур, което означава “забавление”. Един ден, докато овчарят пасял стадото си, паднала непрогледна мъгла и Бакур са загубил. Единственото, което му оставало било да се моли на Господ. И станало чудо - мъглата се вдигнала. В знак н апризнателност Букур построил малък параклис, а по-късно около него са заселили хора. Така бил основан днешният град Букурещ.   

Наричат града “Малкият Париж” заради приликата с френската столица - архитектурата от 19-ти век, протичащата река и Триумфалната арка.
Оживената столица днес е комбинация от история, култура и атракции. Заслужава да се посети Двореца на парламента, втората по големина административна сграда в света. Разходете се по елегантните улици на Стария град, влезте в Музея на селото с традиционен автентичен румънски бит.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Никога не се разделяйте: 3 знака, че любовта ви ще преживее всички изпитания

Как да останат зеленолистните зеленчуци в хладилника свежи за една седмица?

Какво ще се случи с тялото, ако ядете скара 4 дни подред?

Какво се случва, ако натъркате бананови кори по лицето си?

4 зодии, които са благословени с най-креативните умове

За да продължите напред: 4 начина да спрете да мислите за бившия

Само тези зодии знаят как да пазят тайна

10 работни метода да накарате котка и куче да пият вода, ако не искат

Какви са основните разлики между Северния и Южния полюс

Коя е най-малката държава в Африка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com