Топ 5 на най-отровните змии в света

1735
Топ 5 на най-отровните змии в света
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес ще ви разведем на виртуално пътеществие из света на най-опасните и смъртоносни змии в света. Всеки от представените видове разполага със своя уникален набор от отрови и характеристики, които ги правят изключително опасни за човека. Ето ги и тях.

Коя е най-отровната змия в България?

Топ 5 най-отровни змии в света

1. Гърмяща змия

Гърмящатa змия е лесно разпознаваема чрез дрънкането в края на опашката ѝ. Тя се счита за най-отровния вид в Северна Америка. Характерни за нея са тежкото тяло и глава във формата на диамант. Малките представители се смятат за много по-опасни от възрастните, тъй като те все още нямат възможност да контролират количеството отрова, което изплюват. При ухапване от гърмяща змия се разрушават тъканите, нарушава се съсирването на кръвта, дишането се затруднява, стига се до парализа, масивни кръвоизливи, ако не се вземат бързи мерки и ефективно лечение. Ухапването се лекува с антивенин и ако е приложен навреме, смъртността намалява до под 4%.

гърмяща змия

2. Филипинска кобра

Филипинската кобра е много отровна змия, която живее в северните райони на Филипините. Смята се, че отровата и е най-смъртоносната от всички видове кобра. Тя може да изплюе отровата си до 3 метра. Ухапването от филипинска кобра уврежда тъканите. Симптомите могат да включват главоболие, гадене, повръщане, коремна болка, диария, световъртеж, колапс и конвулсии.

3. Черна мамба

Всички сме чували за печалната слава на черната мамба. Обитава предимно африканския континент. Тя е много агресивна и напада с убийствена точност жертвите си. Тя е и най-бързата сухоземна змия в света, която може да развие скорост от над 20 км.ч. може да ухапе до 12 пъти подред. Едно ухапване може да убие от 10 до 25 възрастни. След ухапване се усеща лека болка на мястото. Бързо следва изтръпване на устата и крайниците, дезориентация, двойно виждане, повишена температура. Ако не се приложи бързо противоотрова, смъртността е близо 100%, което я прави сред най-отровните змии. Смъртта може да настъпи по всяко време между 15 минути и 3 часа.

Коя е най-отровната змия в света?

4. Син Крайт

Малайският или Синият крайт е най-смъртоносният от този вид. Живеят в цяла Югоизточна Азия и Индонезия. При ухапване, смъртността е над 50% дори и след прилагане на антивенин. Известни са с това, че нападат и убиват дори собствения си вид. Поради факта, че са нощна порода влечуги и са плахи, рядко нападат хора и предпочитат да се крият. Отровата им е 16 пъти по-мощна от тази на кобрата. При ухапване, отровата предизвиква мускулна парализа. За щастие ухапванията от Крайт са редки. Преди разработването на противоотрова, смъртността е била 85%. Смъртта обикновено настъпва в рамките на 6 до 12 часа след ухапване.

5. Източна кафява змия

1/40 000 грама от отровата й е достатъчна, за да убие възрастен човек. Тази агресивна змия може лесно да се раздразни, а когато това стане, напада бързо и нанася много ухапвания на жертвата си. Отровата съдържа както невротоксини, така и кръвни коагуланти. За щастие на хората, по-малко от половината ухапвания съдържат отрова и този вид предпочитат да не хапят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Най-разтърсващото любовно българско стихотворение

Любовен съвет за всяка зодия за 29 април 2024

Таро хороскоп за 29 април 2024

Много мъдра притча за майката, която съсипала сина си с грижите си

Страстната седмица започна: Много силна молитва към нашия Ангел Пазител

Топ 4 на най-грубите женски зодии

Топ 5 на зодиите, които лъжат най-много

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Да си нямате работа с тях: Топ 5 на най-проблемните зодии

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com