Коя е най-отровната змия в България?

120956
Коя е най-отровната змия в България?
Снимка: Pixabay

Змиите будят страх и ужас у повечето хора заради отровата си. Обаче далеч не всички змии са отровни. Всъщност на фона на около 3000 вида змии в световен мащаб отровните са само около 600, като едва 1/3 от тях са заплаха за човешкия живот. Успокоителна информация за страхуващите се от студенокръвните влечуги.

Още по-успокояващ е фактът, че на територията на страната ни не се срещат най-отровните видове змии, както и такива с гигантски размери. Най-отровната змия в света обитава Австралия и е позната като „свирепата змия“, но не защото е агресивна и нападателна, а заради парализиращата отрова, която е сред най-силните в света. Колко вида змии населяват нашата страна и коя е най-отровната змия в България ще разберете сега.

Най-отровната змия в България

България е сред европейските държави, първенци по брой на видовете змии, които обитават територията ѝ. Цели 17 вида змии се срещат у нас, като (за щастие на страхуващите се от змии) само 6 са отровни, като ухапването на още по-малко от тях и рядко може да се окаже фатално за човека. Вдлъбнаточелият смок, например, който е отровна змия, обитаваща Южна България – Източните Родопи, Бургаско, Странджа, макар да е агресивен, да заема поза с вдигната предна част на тялото си, подобно на кобра, и да има склонността да напада, ако не съумее да избяга от опасността, всъщност не е опасен за едри животни и за човека, първо, защото отровата му е слаба, второ, заради разположението на зъбите му, с които трудно би съумял да захапе човек.

Две от най-отровните змии в България, които представляват опасност за човека, макар да не са толкова смъртоносни, колкото вероятно сте чували, са усойницата и пепелянката.

Пепелянката е мързелива и летаргична змия, която се страхува от хората повече, отколкото хората се страхуват от нея. Пепелянката предпочита да избяга пред това да нападне. Макар да е отровна, тя не е толкова опасна за човека не само защото усилено избягва контакт с хората, но и защото често при ухапване не използва отровата си – пази я за плячката.

Страхуващите се от змии ще бъдат щастливи да чуят, че макар пепелянката да е и сред най-отровните змии на континента, случаите на летален изход в Европа след ухапване са само 3-4 годишно, както и че отровата ѝ не е толкова  силна и фатална. Все пак не рискувайте и се консултирайте с лекар, ако сте ухапани от змия.

Човекът, който прекара 72 часа с отровни змии, за да докаже, че са приятелски настроени

Другата сред най-отровните змии у нас – усойницата – също не е агресивна и нападенията се случват обикновено поради самоотбрана. Отровата ѝ е силна и силно токсична, но количеството, което инжектира при ухапване е малко и най-често не е фатално за човека. Въпреки че рядко ухапването от усойница може да има летален изход, това е най-отровната змия в България. След нея на второ място по сила на отровата си се нарежда аспидата, която е живораждаща. Процентът на леталитет след ухапване е малък – 4% и то от пострадалите, които не са получили медицинска помощ. На трето място е пепелянката, от чието рогче хората се ужасяват. Броят на фаталните случаи след нейното ухапване е още по-малък.

Фобията ви от змии, която се нарича офиофобия, се оказва напълно неоправдана.  Змиите у нас далеч не са толкова страшни, колкото в други части на света, а някои са и застрашени от изчезване видове и защитени от закона за биологичното разнообразие. Не ги убивайте. Малко са видовете, които нападат, без да сте ги настъпили или без да сте опитали да ги уловите, още по-малко от тях са отровни, а под 1% от ухапванията са фатални и то при забавена или непотърсена медицинска помощ. Важно е да знаете как да се държите, ако случайно попаднете в скромната статистика на ухапаните от змия, за да си помогнете.

Как да се предпазим от змии в двора?

Правилно поведение при ухапване от отровна змия

1.       Запазете спокойствие. Не тичайте, поддържайте пулса си нисък. Колкото по-бързо се движите, безпокоите се или изпадате в паника, толкова по-бързо бие сърцето ви, а това води до по-бързо разпространение на отровата в тялото ви.

2.       Ако не може да идентифицирате змията, снимайте я или поне запомнете окраската ѝ, както и часа, в който е станал инцидента. Тази информация ще е ценна за медиците, които ще ви окажат помощ.

3.       Приемайте колкото можете повече течности, докато чакате помощ.

4.       Поставянето на стегната превръзка над раната е помощ, която следва да се прилага за кратко време, за да не се стигне до нарушаване на кръвообращението и загуба на крайник.

5.       Наблюдавайте за оток, който подсказва, че змията е отровна или че сте алергични. Алергията е по-голямата опасност, когато говорим за змиите у нас, отколкото отровата в повечето случаи.

Екипирането, добрата подготовка, информираността преди поход в планината са най-добрият начин да се предпазите от ухапване. Ако все пак се случи, колкото повече знаете по темата, толкова по-спокойно ще реагирате, а това ще допринесе за благоприятния край на случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Възможно ли е наистина да отслабнете в парна баня и как да го направите

Сода за хляб за лечение на ревматизъм и артрит: Ето какво съветват специалистите

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Домашният ви любимец се промъква в леглото ви: Ето какво са открили изследователи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно