Коя е най-отровната змия в света?

59958
Коя е най-отровната змия в света?
Снимка: iStock/Guliver

Едва 600 от съществуващите над 3000 вида змии по света, населяващи всички континенти с изключение на Антарктида, са отровни и едва около 7% от тях са достатъчно отровни, за да са потенциално смъртоносни за хората. За щастие, най-отровните змии не се срещат у нас, а отровните змии, населяващи родни територии, избягват срещи с хората, когато е възможно, не нападат първи и отровата им не е толкова силна, за да представлява непосредствена опасност за живота, ако пострадалият потърси помощ.

Най-отровната змия в света – коя е тя?

След тестове, проведени върху мишки, австралийския западен тайпан или наричан още континентален тайпан, се сочи за най-отровната змия в света. Наричат я „свирепата змия“, макар че най-отровната змия в света е по-скоро страхлива и всячески избягва срещи с хората, не е агресивна и рядко напада. Прякорът „свирепата“ вероятно произхожда от факта, че отровата ѝ е най-силната, позната сред змиите по света, и е напълно в състояние за убие бързо човек, имал нещастието да бъде ухапан от иначе срамежливата змия.

Ако убиеш змия в двора – ето какво ще ви се случи според народните вярвания

Провокацията или нападението над нея е основната причина да отвърне с ухапване. За да оцелее пострадалият е нужна спешна и незабавна медицинска помощ. Всяко забавяне е фатално. Отровата на вътрешния тайпан съдържа „фактор на разпространение" или ензим, увеличаващ пропускливостта на токсините в тялото на ухапания човек, което прави отровата толкова свирепа, а тази отровна змия най-отровната змия в света и толкова опасна. Ухапването води до съсирване на кръвта и неврологични симптоми като парализа.

Най-смъртоносната змия в света – коя е тя?

Любопитен факт е, че най-отровната змия в света не е най-смъртоносната. Оказва се, че всички ухапани от „свирепата змия“, потърсили медицинска помощ незабавно, са оцелели и са се възстановили. Подобен късмет са нямали ухапаните от друга отровна змия, виновна за най-многото смъртни случаи, свързани със змии в световен мащаб.

Усойницата Echis carinatus се смята за най-смъртоносната змия в света, отговорна за повече смъртни случаи сред хората, отколкото фаталните случаи при всички други отровни змии взети заедно. Усойницата Echis carinatus населява Африка,  Азия до Индия и Шри Ланка, като причината да е най-смъртоносната змия в света не е силата на отровата ѝ, а фактът, че е агресивна и че напада, дори без да бъде предизвикана.

Ако видиш змия - ето какво ще ти се случи!

Така броят на ухапванията е огромен, а това води и до най-висок брой смъртни случаи в сравнение с този при други отровни змии, които много по-рядко нападат хора. Така, оказва се, по-важен е характерът на змията по отношение на опасността от нея, отколкото силата на самата отрова.

Усойниците, населяващ страната ни, са различни от тези в Африка, не са агресивни и отровата им е много по-слаба. Те са едни от малкото отровни змии в страната ни и следва да сме внимателни в природата около тях, но не и да се страхуваме прекалено и да ги нараним именно от страх.

Други отровни змии

Сред най-отровните змии, населяващи света, са:

  • източна кафява змия,
  • крайбрежен Тайпан,
  • тигрова змия.

От ключово значение е както превенцията и избягването на ухапвания, когато говорим за най-отровните змии, така и бързата, светкавична реакция, търсенето на спешна помощ след ухапване. Ако не познавате змиите, по-добре е да се застраховате, отколкото да съжалявате, тъй като сте действали и предприели мерки късно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Диетолог: 4 храни, на които трябва да кажете "НЕ"

Как да игнорираме хората, които ни дразнят?

Кои позиции за спане са препоръчителни за гръбначния стълб?

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com