Това кафе вдига холестерола

1783
Това кафе вдига холестерола
Снимка: iStock

Руският диетолог д-р Лиза Атенская обясни защо нефилтрираното кафе – приготвено във френска преса или турско – е вредно в големи количества. Според нея този тип кафе съдържа много утайка, но съдържа дитерпени, които са мощен стимулатор на „лошия” LDL холестерол.

Най-вредното кафе за холестерола

„В такова кафе част от утайката попада в чашата и съдържа дитерпени. Това са съединения, които са доста мощен стимулатор на „лошия“ холестерол! Тоест, такова кафе може да повиши холестерола и триглицеридите", отбеляза експертът.

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

Д-р Атенская уточнява, че дитерпените се съдържат именно в маслената фракция на кафето. Тоест, по-добре е да пиете тази напитка филтрирана. Според нея хартиените филтри са най-ефективни при елиминирането на дитерпени; чаша филтрирано кафе съдържа 30 пъти по-малко дитерпени от чаша нефилтрирано кафе.

Диетологът добавя още, че еспресото от обикновена кафе машина има по-малко дитерпени от турското или френското кафе, но повече от филтърното кафе.

В същото време д-р Атенская посъветва любителите на нефилтрирано кафе да не злоупотребяват с така приготвената напитка. Според нея не трябва да се пият повече от 4 чаши на ден нефилтрирано кафе. Тя също така препоръчва редовно да проверявате нивата на холестерола си, за да сте сигурни, че нивата на "лошия" холестерол не са твърде високи.

Допаминът е отговорен за движението, паметта и мисленето. Този невротрансмитер е свързан и с чувството на удовлетворение. Проучване в Харвард установи, че жените, които пият кафе, имат 20% по-нисък риск от депресия, отколкото тези, които не пият кафе.

Друго авторитетно изследване показва, че хората, които пият кафе, се самоубиват с 53% по-рядко от тези, които не пият кафе. И в двата експеримента субектите пият по четири чаши кафе на ден.

Проведено е специално проучване, в което участниците са били помолени да изпълняват мускулни упражнения, след което са изпивали две чаши кафе. След един час участниците в експеримента бяха помолени да оценят силата на болката; оказа се, че кафето значително намалява чувствителността към нея.

Сингапурски учени са доказали, че кафето е доста полезно за черния дроб. Оказва се, че пиенето на две или повече чаши кафе на ден намалява риска от развитие на цироза с 66%. Друг учен установи, че кафето намалява риска от рак на този орган. Ако пиете безкофеиново кафе, нивото на чернодробните ензими в кръвта ще намалее, споделя още експертът.

Лекар: По колко кафе можем да пием на ден според теглото си

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Тази пролетна билка сваля кръвната захар

Хлябът НЯМА да вдигне кръвната захар, ако го ядете така

Този сутрешен симптом издава диабет или болна щитовидна жлеза

Как е правилно да се пие кафе

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

Ново проучване установява лесен начин за понижаване на кръвното налягане

Билката, която се бере през май - тя пречиства бъбреците, черния дроб и кръвта

Отслабване без отказ от сладко - 5 начина, които работят

Най-честият признак за рак на дебелото черво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой НЕ трябва да яде ягоди?
Кой НЕ трябва да яде ягоди?

Ягодите са любим плод на малки и големи. Обичани са заради сладостта и аромата си, но в определени случаи консумацията им може да причини повече...