Топ 10 на животните, които живеят най-дълго!

2554
Топ 10 на животните, които живеят най-дълго!
Снимка: iStock

Сред огромното разнообразие от живи същества на Земята се открояват тези, които могат да се похвалят с много дълъг живот. Някои живеят стотици или дори хиляди години. Има и такива, които могат да бъдат наречени практически безсмъртни, защото са способни да спрат процеса на стареене или даже да го обърнат.

Гренландски кит

Гренландските китове се считат за най-дълголетните бозайници. Учените все още не са установили точната продължителност на живота им, но някои индивиди със сигурност са живели 200 или повече години.

Алеутски лаврак

Една от най-дълголетните риби е алеутският лаврак, който може да живее поне 205 години. Тези риби, дълго до 1 метър, обитават Тихия океан. Хранят се със скариди и по-малки риби, но днес са застрашени от изчезване.

Топ 10 на най-бързите животни на Земята

Обикновена бисерна мида

Обикновената бисерна мида е мекотело, което живее в реки и потоци в Европа и Северна Америка. Най-старата, открита засега, е на 280 години.

Тези сладководни мекотели могат да живеят толкова дълго поради бавния си метаболизъм. Но популациите им намаляват заради промените в околната среда, също и поради човешката намеса.

Гренландска акула

Тези акули, които могат да достигнат 7 метра дължина, обитават големи дълбочини в Северния ледовит и Северния Атлантически океан.

Скорошно проучване показа, че могат да живеят поне 272 години. А възрастта на една от гренландските полярни акули е 392 години. Някои учени дори смятат, че тези риби могат да живеят до 500 години.

Тръбни червеи

Тръбните червеи са безгръбначни, които живеят в студените дълбини на океанското дъно. Един вид тръбен червей, наречен Escarpia laminata, който обитава дъното на Мексиканския залив на дълбочина от 1 до 3 km, може да живее най-малко 200 години, а някои представители на вида - до 300 години.

Океанска венера

Океанските венери са двучерупчести, които живеят в северната част на Атлантическия океан. Тези мекотели са подобни на обикновената бисерна мида, но живеят много по-дълго.

Смята се, че една океанска венера, открита през 2006 г. край бреговете на Исландия, е живяла 507 години.

Топ 10 на най-опасните животни в света

Черни корали

Черните корали, които представляват колонии от полипи, живеят на дълбочина от 300 метра до 3 километра в тропическите части на Индийския и Тихия океан. Учените смятат, че много видове корали могат да живеят стотици или дори хиляди години. Край бреговете на Хаваите откриха черен корал, чиято възраст е 4265 години.

Шестлъчева или стъклена гъба

Този клас безгръбначни морски животни включва приблизително 600 вида. Живеят на голяма дълбочина в океаните и имат стъкловидна структура на тялото, поради което ги наричат ​​“стъклени гъби“.

Тези безгръбначни животни се считат за почти рекордьори по продължителност на живота. Преди 10 години учените откриха такава гъба, живяла 11 хиляди години. Смята се, че могат да живеят много по-дълго.

Безсмъртна медуза

Представителките на вида Тurritopsis dohrnii биват наричани ​​още „безсмъртни медузи“, защото потенциално могат да живеят вечно.

Тези медузи, по-малки от 5 мм, започват живота си като ларви, които се установяват на морското дъно и се развиват в колония от полипи. От тези полипи излизат индивиди, които плуват свободно във водата. Но възрастните медузи могат да се превърнат отново в полипи, ако тялото им е наранено или нямат достатъчно източници на храна. След това процесът на превръщане в медуза се повтаря отново.

Теоретично тези медузи наистина могат да се считат за безсмъртни, защото могат да повтарят процеса на трансформация безкрайно. Но това може да се случи само, ако не станат плячка на риби.

Хидра

Хидрите са малки безгръбначни, които също са потенциално безсмъртни същества. Състоят се главно от стволови клетки, които постоянно се възстановяват чрез клониране и следователно могат да забавят процеса на стареене. Ако не са хищниците, хидрите също биха могли да живеят вечно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Как е най-добре да се пържат мекиците от готово тесто?

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com