Топ 10 на най-бързите животни на Земята

16854
Топ 10 на най-бързите животни на Земята

Вилорог

Това елегантна антилопа е най-бързият сухоземен бозайник в Северна Америка, достигащ скорост до 90 км/ч. На къси дистанции вилорогата антилопа или вилорогът не ще успее да надмине гепард - но с лекота ще го остави зад себе си на всеки по-дълъг маршрут. Завидната издръжливост дава възможност на вилорогите антилопи да извършват продължителни и дълготрайни миграции ежегодно на стотици километри.

Риба-меч

Интересен пример за равенство между „роднини“ - различни източници определят ​​или атлантическата, или тихоокеанската риба-меч като най-бързото морско животно в света, достигащо скорости между 100 и 130 км/ч. Изследване, което дава надмощие на атлантическата разновидност на рибата- меч, е установило, използвайки магнитно-резонансна томография, че в нейната горна челюст се намира сливица, която произвежда масло. То се разнася около главата на рибата, образува своеобразен плъзгащ се балон, намалява челното съпротивление и триенето с водата, и по този начин спомага за увеличаване на скоростта.

Топ 7 на най-опасните животни в България

Черен марлин

Максималната скорост, постигната от друга разновидност на рибата-меч - черен марлин, е 130 км/ч. Измервана е чрез бързината, с която влакното на въдицата се навива при улавянето на рибата. Това, разбира се, е донякъде противоречив метод: дали в този момент лодката се е движела или е било неподвижна, по каква линия е плувала рибата: по права линия или е опитвала да се освободи чрез завои и кривуличене? Така или иначе, не е изненадващо, че с такава скорост черните марлини са много популярни сред любителите на океанския спортен риболов.

Бразилски свободноопашат прилеп

Този прилеп е най-бързият сред събратята си, като при пикиране развива скорост почти 100 км/ч. Бразилските свободноопашати прилепи живеят на големи колонии – които понякога наброяват милиони индивиди, под мостове, в пещери, както и в изоставени, запустели стари сгради. Вечерно време те излитат едновременно на лов.

Топ 5 животни, които изглеждат наистина сладки, но не се сприятелявайте с тях

Гепард

Гепардът определено не покрива изискванията за най-бързо животно на Земята, като отстъпва на някои риби, птици и даже насекоми - но все пак справедливо носи титлата за най-бърз сухоземен бозайник на къси разстояния. Скоростта, която развива, е над 100 км/ч – като набира ускорение за 3 секунди от 0 до 100 км/ч.

Колибрито „Калипта Анна“

Максималната скорост на тази птица е 80 км/ч. Това на пръв поглед изглежда неособено и кой знае колко впечатляващо – но така е само, докато не вземете предвид размерите й. Кристофър Кларк - биолог от Калифорнийския университет в Бъркли, изчислява, че при такава скорост колибрито изминава 385 дължини на тялото си в секунда и по този начин изпитва претоварване от 10 G (претоварването на космонавт при излитане на ракетата е 8 G).

Остроопашат бързолет

Тази птица достига почти 170 км/ч скорост, което я превръща в една от най-бързолетящите. Живее главно и най-вече в Азия и Австралия, като рядко и само от време на време благоволява да ни посети в Европа.

Конска муха

Всеки, който е бил преследван от такова хапливо същество, знае колко е бързо. Ентомологът Джери Бътлър от Университета във Флорида твърди, че възрастната мъжка конска муха от вида Hybomitra достига скорост над 144 км/ч. Вярно е все пак, че е много трудно точно да се измери скоростта на насекомото поради неговия размер, нелинейността на полета му и други фактори.

Сокол-скитник

Въпреки, че соколът-скитник в хоризонтален полет е по-бавен от остроопашатия бързолет - но, пикирайки след плячка, постига скорост от 390 км/ч. При тази му скорост неговият удар с нокът е така силен, че откъсва главата на жертвата.

Кърлеж паратарсотомус

Ако приемем като показател за бързина измерването чрез дължината на собственото тяло, тогава само гореспоменатото колибри ще надмине кърлежа Paratarsotomus macropalpis. За 1 секунда той преодолява разстоянието от 322 свои собствени дължини; ако човек развие такава скорост, тя ще е равна на 2092 км/ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Пожелания за Цветница 2024
Пожелания за Цветница 2024

Наближава Цветница! Тази година празникът се пада на 28 април, неделя, седмица преди Великден. На този ден празнуват всички с прекрасните имена...