UK дава повече пари за научна премия от Нобеловата

14372
UK дава повече пари за научна премия от Нобеловата

Правителството на Великобритания учреди научна премия на по-голяма стойност от Нобеловата награда, съобщи премиерът Дейвид Камерън. 

Лауреатът ще получи 1 милион английски лири (1.56 милиона долара). За да заслужат обаче тази сума, представителите на научната общност ще трябва доста да се потрудят. Камерън заяви, че наградата ще се връчва на онзи, който ще може да реши най-големия научен проблем на съвременността. 

Великобритания иска ГМО-храни в ЕС

Великобритания ще призове Европейския съюз да намали рестрикциите за лицензиране на генномодифицираните култури за консумация от хора н...

Каква ще е задачата ще определят обикновените хора, каза премиерът. Сега човечеството е изправено пред редица сериозни проблеми, които трябва да намерят достойно решение. Това може да е лекарство срещу диабет или деменция, трансатлантически полет без изхвърляне на въглероден диоксид или каквото и да било друго откритие, което може да се сравни със създаването, например, на пеницилина. 

Премията – ще е нещо като "Британия търси таланти" (Britain`s Got Talent) – изтъкна Камерън. Учените ще предлагат решения, а ние ще оценяваме степента на тяхната важност. Той изрази надежда, че голямата парична награда ще стимулира научната дейност в това направление. 

Британският премиер уточни, че за учредяване на наградата го е вдъхновила специалната награда на британския парламент, учредена от депутатите през 1713 година. Тогава пред мореплавателите остро е стоял проблемът за определяне на координатите при продължителни плавания. Задачата била смятана за толкова трудноразрешима и належаща, че властите обещали да платят премия от 20 000 фунта, което сега възлиза на 4.7 милиона долара. Крупната сума получил английският часовникар самоук Джон Харисън, който успял да изобрети хронометър, определящ положението на кораба в морето с точност до 1 градус.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com