Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да отслабнем бързо и лесно - 15 доказани начина

29 май 2024, 22:15 часа

Ако се чудите как да се сдобиете със стройно тяло, броенето на калории и спазването на модни диети може да не са най-ефективните методи. Нека ви обясним.

Броенето на калориите невинаги може да помогне за успешното отслабване. Този метод осигурява само краткосрочни резултати. Но не се притеснявайте - предлагаме ви пълен списък с 30 начина, по които можете да свалите мазнините бързо и да се сдобиете с тонизирано тяло лесно. Дайте си 2-3 седмици и ще се изумите колко стройно изглежда тялото ви и колко чудесно се чувствате. Продължете да четете и ще получите отговор на въпроса как да станете стройни.

1. Пийте зелен чай

Зеленият чай е пълен с антиоксиданти, наречени катехини (EGCG, EGC и ECG). Катехините детоксикират организма, като отстраняват вредните свободни кислородни радикали и намаляват възпаленията.

Катехините в зеления чай показват и обещаващи резултати за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания и рак. Пийте по две чаши зелен чай на ден, за да изхвърлите токсините, да ускорите загубата на тегло и да подобрите здравето си.

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

2. Консумирайте повече протеин

Добавянето на протеини към всяко хранене помага за подобряване на чистата мускулна маса. Мускулите, които са изградени от протеини, се свиват и отпускат, за да могат да се извършват движения. Тъй като мускулите работят постоянно, те съдържат повече митохондрии (органели, които превръщат захарта в енергия).

Изследванията показват, че консумирането на високопротеинова диета подпомага повече загубата на тегло в сравнение със стандартната протеинова диета. Ето списък на източниците на протеини: яйца, пилешки гърди без кожа, гъби, мляно пуешко месо, риба, тофу, леща, боб, соя, ядки, семена и мляко.

3. Консумирайте плодове и зеленчуци

Повишената консумация на плодове и зеленчуци може да ви помогне да отслабнете бързо. Те са богати на хранителни влакна, витамини и минерали. Плодовете и зеленчуците са нискокалорични и увеличават чувството за ситост, намаляват глада и понижават индекса на телесната маса.

4. Опитайте периодично гладуване

Периодичното гладуване е популярна стратегия за бързо отслабване. Можете да ядете всичко, което искате, в определен период от време и след това да постите през останалата част от деня. Периодичното гладуване също така помага за намаляване на нивата на LDL холестерола и триглицеридите. Можете да опитате 16/8 периодично гладуване или да опитате други видове периодично гладуване според това кой тип е най-удобен за вас.

5. Избягвайте добавената захар

Избягвайте рафинираната захар, за да отслабнете бързо. Избягвайте храни, които съдържат добавена захар, като газирани напитки, диетични газирани напитки, торти, сладкиши, кексове, млечен шоколад, бял шоколад, бонбони, вафли, палачинки, чашки с фъстъчено масло, багети, блатове, захаросани ябълки и храни, съдържащи фруктоза, захароза и HFCS. Захарта също така има тенденция да увеличава възпаленията в организма. Това, от своя страна, води до индуцирано от възпаления повишаване на теглото.

6. Избягвайте преработените храни

Преработените храни, като салам, шунка, замразени храни, готови за консумация, консервирани храни и пакетирани плодови и зеленчукови сокове, съдържат големи количества сол, захар, консерванти и изкуствени оцветители.

Избягвайте нездравословни храни като чипс, бургери, пица, пържено пиле и пържени картофи. Те съдържат голямо количество калории, захар, сол и трансмазнини, които водят до бързо увеличаване на теглото. Избягването на тези храни ще ви помогне да свалите мазнините бързо и ще ви предпази от възвръщане на теглото.

7. Пийте вода

Хидратацията е от ключово значение за това да останете напред в играта за отслабване. Често пъти бъркаме жаждата с глад. Пиенето на вода, когато чувствате глад в странни моменти, ще намали приема на храна и ще увеличи липолизата (разграждането на мазнините). Проучване установи, че пиенето на 500 мл вода преди хранене води до по-голяма загуба на тегло при жени на средна възраст. Пийте по 2-4 литра вода на ден, в зависимост от нивото на активност и климата, в който живеете.

Омега-3 за отслабване - как е правилно да се пие

8. Консумирайте здравословни мазнини

Здравословните мазнини са храни, съдържащи омега-3 полиненаситени мастни киселини. Консумирайте ядки, сьомга, риба тон, скумрия, сардини или шаран, зехтин, слънчогледови семки и семки от пъпеш. Омега-3 спомагат за балансиране на съотношението между омега-3 и омега-6 в организма, като по този начин намаляват възпаленията и увеличаването на теглото. Омега-3 също така помагат за предотвратяване на загубата на мускулна маса и инсулиновата резистентност.

9. Приготвяйте храната си

Приготвянето на храната у дома ще ви помогне да предотвратите консумацията на твърде много калории. Храната в ресторантите често съдържа скрити калории под формата на сосове, дипове, салатни дресинги и подобрители на вкуса. Консумирането им всеки ден може да бъде вредно.

Направете си вкусна салата с дресинг от зехтин или си пригответе супа. Можете също така да изпечете на скара пиле/риба/тофу/гъби със зеленчуци или да си приготвите супа даал със зеленчуци. Също така ще можете да контролирате количеството и качеството на зехтина, количеството на солта и да използвате зеленчуци по ваш избор.

10. Практикувайте контрол на порциите

Контролирането на размера на порциите намалява приема на калории. Това, от своя страна, е чудесен начин за намаляване на теглото. Правилото е следното - половината от чинията ви трябва да съдържа зеленчуци, една четвърт от чинията трябва да съдържа източник на постни протеини, а останалата една четвърт от чинията трябва да съдържа пълнозърнести храни. Освен това яжте в по-малка чиния.

11. Обръщайте внимание на храната си

Обръщайте внимание на това какво и колко ядете. Това ще даде на мозъка ви сигнал за количеството храна, което сте консумирали. Така няма да се чувствате гладни веднага след хранене. Изключете телевизора, лаптопа и мобилния телефон за известно време и се насладете на храната си.

12. Яжте бавно

Не бързайте, когато се храните. Яжте бавно, дъвчете храната и усещайте вкусовете. Бавното хранене и доброто дъвчене предотвратяват преяждането и увеличават чувството за ситост. Проучване показва, че бавното хранене помага и на хора с диабет тип 2 да намалят теглото си.

13. Пийте черно кафе

Черното кафе съдържа кофеин. Проучванията са установили, че кофеинът в черното кафе може да помогне за намаляване на ИТМ и да насърчи загубата на мазнини. Изследване показва, че 4 mg/kg и 8 mg/kg кофеин увеличават скоростта на метаболизма при хора със затлъстяване. Друго изследване върху лабораторни животни показва по-добър глюкозен толеранс и предотвратява наддаването на тегло.

Консумирайте по две чаши черно кафе на ден, за да изгаряте мазнините. Избягвайте го, ако сте чувствителни към кофеина.

14. Избягвайте алкохола

Честата и прекомерна консумация на алкохол води до увеличаване на теглото. Най-добре е да избягвате консумацията на алкохол поне две седмици, за да свалите мазнините бързо. Можете да консумирате чаша вино в края на втората седмица, за да отпразнувате новия си начин на живот.

15. Консумирайте пробиотици

Пробиотиците са добри чревни бактерии, които помагат при храносмилането и намаляват риска от затлъстяване и метаболитни дефекти. Консумирайте обикновено кисело мляко, пробиотични напитки, кимчи и кисело зеле, за да увеличите броя и разнообразието на добрите чревни бактерии.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес