Виена e "най-умният" град в света

13104
Виена e "най-умният" град в света
Първата по рода си световна класация подреди градовете според нивото на иновациите, технологиите и устойчивото развитие

Първата по рода си световна класация на градовете според нивото на иновациите, технологиите и устойчивото развитие т.нар. "Smart Cities" ("Умни градове") постави Виена на първо място пред Торонто и Париж (в десетката следват Ню Йорк, Лондон, Токио, Берлин, Копенхаген, Хонконг и Барселона), съобщиха от Бюро за връзки с Община Виена. Класацията е съставена от американския учен Бойд Коен.

Основава се на официално признати критерии и обединява резултатите от множество научни публикации и проучвания. Първото място на Виена утвърждава позициите на града като пионер по въпросите на градското развитие. Понятието "Умни градове" се използва за градове, чиито ресурси се използват интелигентно и ефективно и които прилагат иновативни технологии за спестяване на разходи и енергия, за обогатяване на предлаганите услуги и за повишаване на качеството на живот.

Икономиките с малко вредни емисии намаляват въздействието върху околната среда. Според специалистите по климата развитието на градовете в посока "умни" е бързо развиващ се пазар и могат да се очакват значителни инвестиции в развитието на "умни" градски технологии. Самият автор на студията също бил изненадан, че Виена се класира на първото място.

Като причина за успеха Коен посочва факта, че австрийската столица е единственият град, който се появява в първата десетка на различни, свързани с темата, изследвания: 5-то място за иновативен град, 4-то място за зелен град, първо място по качество на живот и 8-мо място за дигитално управление. Освен това Виена набелязва конкретни цели по пътя към "умен град" и координира постигането им: в рамките на проекта "smart city Wien" общината работи съвместно с икономиката и науката, за да заеме водеща роля в развитието на бъдещите общоевропейски стратегии.

В рамките на проекта се разработват "План за действие 2012-2015", "Умна енергийна визия 2050" и "Пътна карта 2020". 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com