Време за пътешествие: Ето кои са най-малките градове в света

8375
Време за пътешествие: Ето кои са най-малките градове в света
Снимка: iStock/Guliver

Светът е голям и красив. И докато всички туристи искат да посещават големите, добре познати дестинации, има много по-малки такива, които могат да очароват. Независимо от това къде се намират тези малки градчета по скалата на разпознаваемостта, всички те си заслужават да бъдат посетени, дори и от далечни разстояния, за да ги видите със собствените си очи и да усетите тяхната магия. Ето кои са най-малките градчета в света: 

Горд, Франция

Нека да започнем с Горд. Това малко градче обикновено е претъпкано с туристи през летните месеци. Но можете ли наистина да обвинявате посетителите, че искат да се потопят в магията на едно от най-красивите села във Франция, ако не и в света? Кацнало високо на скала над долината, то е задължителна дестинация - с калдъръмени пътеки, църкви и манастир, преплетени с лавандулови полета, които изглеждат като изтръгнати от страниците на книга.

Ширакава-го, Япония

Мечтателното село Ширакава-го, разположено в японския район Ōно, се нарежда сред най-снежните места на планетата - със средно 1016 см сняг годишно. Цялата тази глазура придава на покривните му конструкции gassho-zukuri (специфични, стръмни покриви) със слама допълнителен блясък. След като усещането за зимна страна на чудесата се разсее и времето се затопли, това традиционно и спокойно място придобива истински горски чар, тъй като хълмовете се обличат в наситено зелено и цветни, ароматни диви цветя.

Кои са най-новите градове в България?

Гитхорн, Нидерландия

Приблизително 2800 души наричат Гитхорн (известен като "холандската Венеция") свой дом. Това идилично селце в североизточната нидерландска провинция Оверейсел се слави с ръчно прокопаните си канали, 176-те моста, които свързват малкия остров със сушата, туристическите и велосипедните пътеки и сламените къщи от 18-и век. Тъй като тази инфраструктура не позволява използването на автомобили, жителите (и близо един милион туристи, които посещават острова всяка година) се придвижват с плаване, ходене пеша и колоездене.

Ротенберг на Таубер, Германия

Не са много местата, които излъчват каприз и блясък като това вълшебно градче Ротенберг на Таубер. Това приказно селце по легендарния Романтичен път в Германия, в района на Франкония в Бавария, предлага калдъръмени пътеки, застинали във времето, непокътнати крепостни стени и средновековна архитектура - включително дървени къщи и приказен замък. С тази омагьосваща територия, разбира се, идват и еднодневните туристи, но дори и тълпите не помрачават великолепието на мястото.

Кои са 5-те най-малки градове в България?

Лейк Плесид, щат Ню Йорк

Лейк Плесид е тихо и живописно село в планината Адирондак в щата Ню Йорк, което е заобиколено от идилично езеро. Освен красотата на водата, то има хълмове, гъсти гори, ливади и очарователна главна улица. Средно около 260 сантиметра сняг годишно превръщат това великолепно градче в истински снежен глобус, който е подходящ за дейности на открито (например каране на ски). След като цялата тази глазура се разтопи, е време да се разходите по живописните пътеки, за да се насладите на великолепната гледка. Това място има особено вълшебен вид през есента!

Бан Рак Тай, Тайланд

С население под 1000 души Бан Рак Тай е определението за заспало малко градче. Отдалеченото му местоположение в северозападната част на Тайланд държи това зашеметяващо селце в тайна и не го заливат тълпи от туристи. Това означава, че не се налага да маневрирате през тълпите, за да зърнете тучните планини, чаените плантации и къщите, украсени с традиционни китайски фенери. За да видите спокойната красота на Бан Рак Тай в най-добрия ѝ вид, трябва да станете рано, за да наблюдавате как мъглата се спуска от езерото.

Степанцминда, Грузия

Разположено покрай добре пътуващия грузински военен път, Степанцминда, наричано още Казбеги, е тихо селище в Кавказките планини в североизточна Грузия. То е легендарно с църквата "Света Троица" в Гергета от XIV в., която се намира на около 2000 км надморска височина, и със заснежения връх на планината Казбек. Това селце в долината изобилства и от древна митология, което само допринася за неговата мистика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com