Възможен ли е живот без храна и вода?

16041
Възможен ли е живот без храна и вода?
Снимка: https://saveti.bg

Колко дълго живее човек без храна?

Времето за оцеляване зависи не само от наличието на вода, но и от много други фактори. Например температурата на околната среда. В топлина и студ човек живее по-малко без храна, отколкото в удобни условия. Освен това продължителността на живота без храна зависи от възрастта, теглото, метаболизма и нивото на активност на гладуващия.

Какво се случва с тялото без храна?

Хипоталамусът, който се намира в кората на главния мозък, отговаря за метаболизма. Той дава импулс на надбъбречните жлези, в резултат на което те отделят адреналин, който мобилизира всички сили на организма за търсене на храна. В първите дни човек изпитва силно чувство на глад, което го принуждава да мисли само за храна и възможностите да я получи. На този етап тялото използва собствените си запаси от глюкоза - гликоген в мускулите, за да поддържа живота.

След три-четири дни тялото разбира, че няма и няма да има храна и предлага друг план за спасение. Чувството за глад отслабва, човек преминава в икономичен режим – работят само мозъкът и мускулите, които позволяват на сърцето да бие и подпомагат работата на белите дробове. Останалите органи са намалени. На този етап тялото започва да усвоява резервни запаси - първо протеини от мускулите, след това мазнини - недосегаем запас от енергия.

Какво ще се случи с тялото ни, ако пием прекалено много вода?

На 8-10-ия ден изтощеният организъм започва да изразходва тъканите на жизненоважни органи, като сърцето и черния дроб. Две седмици по-късно могат да се появят проблеми със зрението, объркване, световъртеж. След месец ще се наблюдава неволно движение на очите, а след месец и половина гладуване има пряка заплаха за живота. Основната причина за смърт поради продължително гладуване е инфаркт.

Колко дни може да издържи човек без вода?

За да оцелее, човек трябва да получава хранителни вещества в минимално количество. Едно от основните условия е да се приемат много течности. Нито една химична реакция не може без течност. Ето защо е толкова важно колко дълго човек може да живее без вода.

Жажда - човек не може да живее без вода

Изследователите са изчислили колко дни човек може да живее без вода. Средният мъж с тегло 80 килограма изгаря най-малко около 1700 калории на ден, дори и без физическа активност. Енергийните резерви трябва да се попълнят. Водата е много по-важна от твърдата храна в това отношение. Например, хората с някои редки заболявания оцеляват безпроблемно на течна диета.

Ако в тялото започне дехидратация, смъртта настъпва след максимум две седмици. Ако човек има достатъчно течност, тогава без храна той може да живее много време.

СПРЕТЕ да пиете ТЕЗИ 4 напитки и ги заменете с вода

Мнението на лекарите

Лекарите са съгласни, че човек без вода може да живее средно около 10-14 дни. Без храна периодът се увеличава до 60. Разбира се, всичко зависи от вътрешното състояние, количеството хранителни вещества, физическата активност и липсата на хронични заболявания.

Енергията, от която се нуждае тялото, се съхранява под формата на органични вещества - мазнини, въглехидрати и протеини. Първо, тялото консумира въглехидрати, след това мазнини, така че човек с достатъчно тегло може да живее по-дълго. Последният етап от получаването на енергия е консумацията на протеини.

Метаболитни проблеми

Колко дълго човек може да живее без вода зависи от това колко бързо се нарушава метаболизмът. Метаболитните процеси спират без вода. Без тях е невъзможно да се превърне храната в енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Кои признаци подсказват, че той не ви харесва?

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 12 май /валутен калкулатор/

5 характеристики на външния вид, които правят жената аристократка

6 неща, които носят само жените с високо самочувствие

Коя река е най-големият приток на Дунав?

Кои са най-добрите комплименти за мъж?

Какво се случва с тялото ни, когато прегърнем дърво?

Как да заспим ефективно, за да имаме по-дълбок сън през нощта?

Археолози в Хърватия откриха метален шлем на 2500 години в илирийска гробна могила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно