Защо е полезно да ядем ЛУК и как действа на организма ни

24177
Защо е полезно да ядем ЛУК и как действа на организма ни
Снимка: https://pixabay.com

Лукът е много универсален и изключително здравословен зеленчук. Досега най-често се използва като подправка, но можете да се консумира и като самостоятелна закуска – например под формата на лучени кръгчета. Лукът е важна съставка в много традиционни ястия. Междувременно изследванията показват, че лукът, който се консумира ежедневно, може да помогне за лечение на определени състояния, както и да намали риска от развитие на други заболявания.

Лукът е вид зеленчук, принадлежащ към рода чесън. Той и чесънът имат много общи свойства. И двете са с характерен "остър" аромат. Те имат антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства.

С този ТРИК рязането на лук ще мине без СЪЛЗИ

Колкото и да не сте почитатели на кулинарията и рядко да влизате в кухнята, за да сготвите някоя гозба, то все в някакъв момент ще ви с...

От векове лукът е ценен както заради вкуса си, така и заради лечебните си свойства. Някои учени смятат, че този зеленчук може да е една от причините за т.нар френски парадокс, според който френското население, в сравнение с други европейски страни, е много по-малко вероятно да страда от атеросклероза и сърдечни заболявания. Полезните свойства на лука – които биха защитили французите, които обичат този зеленчук – са резултат до голяма степен от действието на антиоксиданти и серни съединения.

Полезни свойства на лука

Този популярен зеленчук е източник на калций, магнезий, калий, желязо, фосфор, цинк, мед, а също и селен. Лукът съдържа витамини от група В и витамин С. Най-важното вещество в лука обаче е алицинът, който е съединение със силно бактерицидно действие. Именно благодарение на него се смята, че лукът има антивирусни свойства и се препоръчва при първите симптоми на настинка и грип – подобно на чесъна.

Лукът е отличен източник не само на фитохимикали (алицин), но и на флавоноиди. Проучванията показват, че тези невероятно богати съединения за здравето могат да намалят риска от болест на Паркинсон, сърдечно-съдови заболявания и инсулт, наред с други неща. 

Кверцетинът е също толкова важно съединение, което се съдържа в лука и има положителен ефект върху здравето ни. Медицинският център на Университета на Мериленд потвърди, че този антиоксидант неутрализира вредните ефекти на свободните радикали. Освен това намалява риска от развитие на рак на простатата и е от полза за пикочния мехур.

3 ползи на лука за здравето, за които вероятно не знаете

Лукът е много добър за вас и добавянето на този богат на хранителни вещества, ароматен зеленчук към вашето хранене е интелигентен ход. ...

Лук и хипертония

Редовната консумация на лук ефективно понижава кръвното налягане и следователно намалява риска от: коронарна болест на сърцето, инфаркт и инсулт. Всичко благодарение на споменатия алицин в него.

Това съединение също така понижава нивото на лошия холестерол и предотвратява натрупването му в тъканите, като същевременно предотвратява атеросклерозата. Алицинът, съдържащ се в лука, също повишава концентрацията на добрия холестерол.

Лук и диабет

Лукът е отличен източник на хром. Това съединение играе изключително важна роля за поддържане на нормални нива на кръвната захар. Диетолозите и лекарите посочват, че хората с повишени нива на глюкоза и пациенти, страдащи от диабет, трябва да консумират храни, богати на хром, включително лук.

Как обелките от лук могат да се ползват вместо лекарства

Всеки от нас е наясно с това, че от аптеката може да си купи всякакви медикаменти, които да потушат болката. Добре е обаче да се помнят...

Освен това сокът от лук засилва ефекта на метформин, който е антидиабетно лекарство. Екстрактът от този зеленчук често се прилага на диабетици заедно с храна. Яденето на една глава лук на ден може да бъде чудесен начин да допълните терапията си за диабет.

Кой не е препоръчително да консумира лук?

Въпреки здравословните свойства на лука, има хора, които не трябва да го консумират. Яденето на лук не се препоръчва на хора, страдащи от хронични чернодробни заболявания, тъй като това може да претовари черния дроб и бъбреците. Пациентите с ентерит и гастроезофагеална рефлуксна болест трябва да бъдат внимателни с този зеленчук. Също така не се препоръчва да се яде лук при сърдечни заболявания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича страхът от открити пространства – и как се лекува?

Готвач издаде кои са перфектните гарнитури за агнешко месо

Пожелания за Цветница 2024

Най-хубавото стихотворение за Цветница

Любовен съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Таро съвет за всяка зодия за 28 април 2024

Цветница е! Мощна молитва към Пресвета Богородица

Кумичене 2024 г.: Една от традициите на Цветница

Цветница 2024 г.: Традиции, символика и легенди

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com