Защо ябълките капят и как да се справим с проблема

18467
Защо ябълките капят и как да се справим с проблема
Снимка: ПР

Oбилният цъфтеж на ябълката през пролетта, изобщо не означава, че през есента ще имате богата реколта. Обикновено през юли ябълките започват да капят. Но това се случва само при наличието на проблем. 

Ако ябълковото дърво е младо, то може самостоятелно да регулира плододаването.

Докато плодовете не укрепнат, окапването им е напълно нормално. През първите три години след засаждането на дръвчетата може да им помогнете чрез рязане на пъпките. Оставете само няколко от тях. Така ябълковото дърво ще укрепне по-бързо и в бъдеще ще дава обилни реколти.

Ето какви са възможните причини за окапване на ябълките.

Липса на хранителни вещества

В този случай ябълковото дърво трябва да се избави от излишните ябълки, насочвайки цялата си енергия към развитието на короната.

От пролетта до юли дървото се нуждае от азот, фосфор, калиев сулфат, карбамид и суперфосфат, а от август до средата на есента от фосфор и калий. Тъй като активните корени на ябълковото дърво са в периметъра на короната, а не на ствола, хранителните вещества трябва да се внасят в този участък.

Комплексният минерален тор може да бъде заменен с инфузия на лопен, разредена с вода (1:10, 2-3 кофи за всяко дърво) и да се добавят 1-2 чаши дървесна пепел.

Не се увличайте по азотни торове, защото при излишък на азот плодовете също могат да бъдат малки. Азотът стимулира растежа на листата, но в същото време дървото формира плодове късно и вегетационният процес се нарушава.

Студена пролет

Ако пролетта е била студена, цветните пъпки вероятно леко са измръзнали и това е причината за окапването на ябълките през юли. Защитата срещу замръзване е почти невъзможна, но има редица мерки, сред които е пръскането с боракс.

Липса на вода

По време на сухия период всички растения се нуждаят от поливане, като водата не трябва да е ледена. На младите дръвчета са необходими около 5-6 кофи вода, на по-възрастните - 10-12.

Първото поливане трябва да е веднага след цъфтежа, второто след 3 седмици, а останалите съответно на първия етап от развитието на плодовете, в средата на лятото, две седмици преди прибиране на реколтата и по време на подготовката за зимата. 

Покриването със слой компост с дебелина от около 5 см е изключително полезно. 

Кисела почва

Киселата почва пречи на усвояването на хранителните вещества. Тя може да бъде неутрализирана с дървесна пепел, доломитово брашно или вар.

Как да засадим и отгледаме колонни ябълкови дървета в градината си

Всеки иска да има различни и интересни насаждения в градината си. Едно такова и безспорно полезно е колонното ябълково дърво. В следващ...

Има и народен метод: с помощта на инфузия на черупката от 5-6 яйца. Черупката се поставя в голям буркан, напълва се с вода и се настоява 3-4 дни, докато водата стане мътна. Запарката се излива под ябълковото дърво.

Липса на опрашване

Опрашването може да се коригира чрез избор на сортове, които се опрашват помежду си. Ябълковите дървета се нуждаят от кръстосано опрашване.

Дървото е твърде старо

В зависимост от сорта ябълковите дървета започват да плододават добре след определена възраст. Най-често това се случва след 4-5 години, при някои сортове след 2 години, докато при други след 6-8 години. 

В никакъв случай не яжте ябълка след хранене

Всички обичаме да похапваме освежаваща ябълка по всяко време на деня. Но малцина от нас се замислят дали трябва да я ядат като предясти...

Заболяване

Ябълковите дървета могат да бъдат засегнати от неинфекциозни заболявания, като хлороза (листата пожълтяват, цинково гладуване и др). Не е трудно да се справите с този проблем - достатъчно е да внесете липсващите елементи в почвата.

По-трудно е, ако ябълковото дърво е засегнато от гъбична инфекция.  Пръскането с лекарства, варосването на стволовете помагат в борбата с гъбичките.

Ябълков молец

Друга често срещана причина за ранното окапване на ябълките е молецът. Една пеперуда може да снесе до 120 яйца, а една ларва може да изяде три плода. Има много методи за борба с молците, от химикали и пръскане до капани, окачени на дървета. Основното е да наблюдавате състоянието на дървото и да забележите вредителя навреме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Какво си мисли психологът след срещата с вас?

Свинска мас за женския организъм: ползи и вреди

5 факта за жените в Северна Корея, заради които животът ви ще изглежда като приказка

Проучване разкрива опасностите, които крият приложения за проследяване на менструация

Кои храни се поднасят с картофи? Всяка домакиня трябва да знае това!

Как се пише: ранглиста или ранклиста?

7 упражнения, които ще направят всяка жена богиня в леглото

Защо в Япония не пият вода по време на хранене?

6 модни навика, които ви карат да изглеждате като момиче от бедно семейство

Защо китайските мъже обичат да показват корема си на публични места?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com