Каква е разликата между резене и копър?

49487
Каква е разликата между резене и копър?
Снимка: iStock/Guliver

Лятото не може без таратор, а тараторът не може без копър. Ароматната подправка намира приложение и за подправяне на редица други ястия освен на таратора, като са известни и ползите, които доставя за здравето и заради които в Древен Вавилон го отглеждали с лечебна цел.

Известно е, че копърът е познат и в Древен Рим, където го считали за чудотворен, докато в Древна Гърция гледали на подправката като на доказателство за благосъстояние и заможните гърци горели ароматно масло от копър. Днес също не ограничаваме употребата на копъра до трапезата си, макар че сме забравили една от най-интересните, пикантни и любопитни употреби на едногодишното растение – за приготвяне на любовен еликсир.

Все пак и в миналото, и днес копърът като подправка за ястия и салати е сред най-предпочитаните, тъй като радва сетивата с богатство от аромати, които го правят подходящ за салати, сосове, ястия от зеленчуци и дори за туршията.

Копърът, подобно на редица други билки и подправки, е познат и с други имена, като го срещаме и като резене. Копър ли е резенето или разликата между резене и копър е осезаема и това са две различни подправки?

Чай от копър помага при стомашни проблеми

Разлика между резене и копър – знаете ли каква е тя?

Разликата между резене и копър не е особено голяма, така че не е фатална грешка наричането на копъра и с името резене. Реално резене е вид копър – див копър, така че говорим за една и съща подправка макар в диворастящо и в култивирано състояние. Ако трябва да бъдем напълно акуратни, резене е от друг род, но от същото семейство на копъра. Полски копър, аптекарски копър, фенел, сминд, лъжлив сминдух са други имена на резене – многогодишното ароматно растение, което се развива отлично и на Стария континент и в Азия.

Употреба на резене

Освен въпросът каква е разликата между резене и копър напълно естествено е да се интересуваме и какви са приложенията на дивия копър, дали има същите ползи за здравето, подобни на копъра, дали може да го сложим на трапезата си като подправка за ястията. Дивият копър е източник на етерично масло и храна за ларвите на някои видове пеперуди, но това далеч не са единствените му ползи.

Дъвченето на копър всеки ден носи ползи за здравето, ето някои от тях

Подобно на копъра, резене се използва и като подправка за ястия, най-често изсушен. С резене може да замените копъра в салатите и туршиите, използва се и като една от билките, влагани в мастиката. Супи и риби щедро и по традиция подправят с него в редица балкански и европейски страни – Гърция, България, Италия, Испания, като резене е част от тяхната и нашата кухня и кулинарна традиция, докато копърът е популярен като национална подправка на шведите, каквато за нас е червеният пипер.

По отношение на ползите за здравето, доставяни от резене и копър, както и каква е разликата между резене и копър в това отношение си струва да отбележим, че макар и двете подправки да се сочат като благоприятстващи здравето, копърът е познат като подправка, която стимулира апетита и подобрява обмяната на веществата, докато резене е по-популярно като подправка, която може да облекчи проблеми, свързани със стомашно-чревния тракт – запек, колики, болки в стомаха, газове, популярен е и неговият диуретичен ефект, както и ролята му като билка, стимулираща кърмата при майките, увеличаваща апетита, облекчаваща кашлицата.

Не се притеснявайте да използвате резене вместо копър в салатите и туршиите си. Макар да е диворастящ, той е не по-малко полезен, ароматен и придаващ вкус на кулинарните изкушения от копъра. А може и да ги смесите за максимална наслада за сетивата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

3 въпроса за двойки за укрепване на връзката им

4 причини да не държите тези растения в спалнята

Как да съживим проблемната си любовна връзка?

Козметик съветва как бързо да премахнете тъмните кръгове под очите

7 начина да скриете изневярата

Какво не трябва да носи жената след 50 години?

9 признака на хора, които са заседнали в детството и не искат да пораснат

Отговорът ще ви изненада: защо панталоните са били забранени в Древен Рим

Как най-лесно се сушат кайсии?

Няма нужда от тестове: Валидни са нови препоръки за витамин D

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com